Haven Amsterdam wil met Tata Steel waterstoffabriek bouwen

Havenbedrijf Amsterdam, Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en staalbedrijf Tata Steel bundelen de krachten om een waterstoffabriek in het Noordzeekanaalgebied van de grond te krijgen.

Het initiatief is onderdeel van de energietransitie in het havengebied, waarbij bijvoorbeeld door waterstof te combineren met emissies uit staalproductie nieuwe grondstoffen kunnen worden gemaakt. Het maakt verder Tata Steel emissie-neutraal.

Investeringsbesluit
De partijen verkennen de haalbaarheid van een 100 megawatt waterelektrolysefabriek voor de productie van maximaal 15.000 ton waterstof en zuurstof per jaar op het terrein van Tata Steel in IJmuiden. De fabriek maakt een CO2-besparing van circa 350.000 ton per jaar mogelijk. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim 40.000 huishoudens. Een definitief investeringsbesluit over deze fabriek wordt verwacht in 2021, aldus de partijen.

Nouryon zal de fabriek beheren, terwijl havenbedrijf Amsterdam zich richt op de infrastructuur voor de verdere distributie van groene waterstof. Dit dient als basis voor de ontwikkeling van nieuwe industrieƫn en emissievrij zwaar transport in het havengebied.

Redacteur: John Versleijen
Debatteer 10 oktober mee over de toekomst van de haven in de Patronage. Registreer nu!

Onderwerpen:

Auteur: Dena Dijkstra

1 reactie op “Haven Amsterdam wil met Tata Steel waterstoffabriek bouwen”

ROLAND HAFFMANS|20.01.20|14:39

Met een voldoende CO2 prijs kan waterstof uit aardgas gemaakt worden, zonder subsidie en CO2 vrij.
Helaas dat spreekt te weinig tot de verbeelding dus maar liever de kostbare elektrolyse met veel omzettingsverliezen, dus ook aanzienlijke subsidie. Subsidie zorgt voor meer verbruik, hier energiegebruik, en staat dus haaks op de gewenste en noodzakelijke energiebesparing.
Wanneer stoppen we met dergelijke prestige projecten en wordt de klimaat aanpak serieus?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.