‘Laat onafhankelijke wetenschappers regie voeren over aardbevingsonderzoek’

‘Laat onafhankelijke wetenschappers regie voeren over aardbevingsonderzoek’

19 januari 2016De NAM bepaalt het aardbevingsonderzoek in Groningen en dat is pervers, stelt de Belgische hoogleraar geologie Manuel Sintubin in NRC Next. Hij schoof gisteren aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het Gasbesluit.

Sintubin dringt er bij de Tweede Kamer op aan om, net als in de Verenigde Staten, onafhankelijke wetenschappers de regie te laten voeren over het Groningse aardbevingsonderzoek. Bij al het aardbevingsonderzoek de afgelopen drie jaar in Groningen was de leiding in handen van de NAM, stelt Sintubin in een interview in NRC Next.

Schermafbeelding 2016-01-19 om 05.13.43 PMUit het interview in NRC Next
‘(…) “Dat vind ik bijzonder, om niet te zeggen: pervers. Het gasproductiemodel staat centraal, de slager keurt zijn eigen vlees. Onderzoeksvragen worden gesteld vanuit het perspectief van zoveel mogelijk gas winnen en geld verdienen, niet vanuit wetenschappelijk oogpunt en veiligheidsperspectief. Doordat wetenschappelijke publicaties uitblijven, is de kwaliteit van het onderzoek niet gewaarborgd en ontbreekt het overzicht. Terwijl we door al onze ondergrondse ingrepen wel voor tovenaarsleerling spelen en experimenteren met de spanning van breuken in de ondergrond.” (…)
“Ook jullie toezichthouder [Staatstoezicht op de Mijnen] toetst vanuit een exploitatieoogpunt. Dat gebeurt niet transparant. Het kringetje experts bij KNMI, TNO en de universiteiten is klein. Die doen de ene keer betaald onderzoek voor de NAM, een volgende keer vraagt de toezichthouder hun om advies. Dat zijn taken die elkaar bijten.
Er zijn ook externe reviewers . Die kiest de NAM zelf uit en zij kijken mee achter gesloten deuren. Worden ze betaald? Geen idee. Alles is buitengewoon ondoorzichtig.” (…)
“Ik vind: onderzoeksresultaten moeten door onafhankelijke aardbevingsexperts worden geduid. De nationaal coördinator moet daarvoor iemand benoemen.” (…)’

Bron
NRC Next, 18 januari 2016: ‘Een gaswinner, die bedrijft geen wetenschap’ (via Blendle)

Foto boven: Een typisch Groningse woning op een trilplaat in het Italiaanse kennisinstituut EUcentre. Het centrum doet, in opdracht van de NAM, onderzoek naar de effecten van een aardbeving op het gebouw. (NAM Platform)
Foto Sintubin: twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.