BP Outlook – ‘In 2035 nog tachtig procent fossiele energie’

BP Outlook – ‘In 2035 nog tachtig procent fossiele energie’

11 februari 2016Er komt steeds meer hernieuwbare energie. Toch zal in 2035 bijna 80 procent van de energie nog uit fossiele bronnen komen, voorspelt BP. Dat komt doordat de vraag tussen 2014 en 2035 met 34 procent groeit en fossiele bronnen 60 procent van die groei opvangen.

Dat stelt BP in de BP Energy Outlook die woensdag werd gepubliceerd. Daarin kijkt het oliebedrijf naar de trends en ontwikkelingen in de mondiale energiesector op de lange termijn. De voorspellingen in het kort.

Schermafbeelding 2016-02-11 om 01.55.08 PMEnergievraag groeit
Ondanks de zwakke mondiale energiemarkt en de tegenvallende groei in China, blijft de energievraag groeien. Dat komt door de bevolkingsgroei en de groei van het gemiddelde inkomen. Tussen 2014 en 2035 groeit de energievraag met 34 procent. De energievraag in de EU is in 2035 even groot als 50 jaar daarvoor, maar de economie is dan 150 procent groter. 

Die groei wordt grotendeels opgevangen door fossiele bronnen
Fossiele bronnen gaan voorzien in 60 procent van de verwachte groei in de energievraag. In 2035 komt bijna 80 procent van de energie uit fossiele bronnen.
Minder dan 25 procent van de energie wordt in 2035 opgewekt met kolen, het laagste aandeel sinds de industriële revolutie. De rol van kolen wordt vooral overgenomen door gas, met een groei van 1,8 procent per jaar de snelst groeiende fossiele bron. De olieproductie buiten de Opec zal veel groeien, voornamelijk in de diepe zee bij Brazilië en de teerzanden in Canada. De hoeveelheid (voornamelijk in de Verenigde Staten) gewonnen schalieolie per jaar zal verdubbelen. Ook in de Opec-landen groeit de olieproductie, waardoor de Opec haar huidige marktaandeel houdt.

Hernieuwbare energie groeit nog sneller dan gedacht
Hernieuwbare energie, inclusief biobrandstof, groeien met 6,6 procent per jaar. Het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix zal groeien van 3 procent vandaag tot 9 procent in 2035.

Groei van de CO2-uitstoot halveert
De groei van de CO2-uitstoot neemt af: in 2035 groeit de CO2-uitstoot met 0,9 procent per jaar, tegenover 2,1 procent per jaar nu. Dat komt door energiebesparing en doordat technologische ontwikkeling in 2035 voor dezelfde hoeveelheid energie minder CO2 uitgestoten wordt.
Dat de CO2-uitstoot nog wel groeit, duidt erop dat er meer beleid moet komen gericht op het verminderen van de emissie van broeikasgassen. ‘A meaningful global price for carbon is likely to be the most efficient mechanism through which to achieve an even faster transition to a low carbon world.’

China, grootste olieconsument en grootste duurzame groeier
China is in 2035 de grootste olieconsument. Maar per hoofd van de bevolking zal de olieconsumptie slecht 27 procent zijn van de gemiddelde consumptie van iemand in de Verenigde Staten.
Aan de andere kant voegt China tot 2035 meer capaciteit toe voor hernieuwbare energie dan de EU en de Verenigde Staten samen.

Verenigde Staten
In 2021 zijn de Verenigde Staten zelfvoorzienend op het gebied van energie. In 2030 hoeven ze ook geen olie meer te importeren.

BP wilde niet bekend maken van welke olieprijs ze zijn uitgegaan in hun voorspellingen, aldus de Financial Times.

Ook wilde het bedrijf niet zeggen hoeveel graden de aarde zal opwarmen in het geschetste scenario, aldus de Guardian. Duidelijk is dat het boven de 2 graden zal zijn – door het gros van de wetenschappers wordt gezien als kritieke grens.

BP-topman Bob Dudley geciteerd door the Guardian
‘(…) “Its a very challenging environment but our job here is not to do anything in terms of advocacy. Our job is not to say whats optimal what is the right thing to do, that’s for policy makers. Our job is to say what is the most likely case.” (…)’

De eerste kritiek heeft de BP Outlook al binnen. BP zou de voorspellingen zo gedraaid hebben, dat ze goed uitpakken voor hun eigen bedrijf en tegelijk de toekomstige vraag naar wind- en zonne-energie te laag hebben ingeschat.

Greg Muttitt van actiegroep Oil Change International in een bericht van the Guardian
‘(…) “Dressed in a veneer of concern about climate change, in fact BP’s outlook is a public relations exercise, designed to boost fossil fuels and undermine public faith in clean alternatives. Meanwhile it deflects responsibility to government or to coal companies, to distract from its own extraction of oil and gas. This is not a credible view of the future of energy.” (…)’

Bronnen
BP, 10 februari 2016: BP Energy Outlook: transition to a lower carbon future
BP Energy Outlook (website)
BP Energy Outlook, 2016 edition (rapport, pdf)
Financial Times, 10 februari 2016: BP offers positive outlook driven by surge in demand (registratie)
The Guardian, 10 februari 2016: BP upbeat about oil industry and expects prices back at $100

Foto: BP

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.