Muziekwijk Zwolle: het energiegebruik van morgen

30 mei 2016 – De Zwolse Muziekwijk is een van de twaalf Nederlandse proeftuinen waar energiebedrijven, regionale netbeheerders en ICT-bedrijven onderzoek doen naar het elektriciteitsnetwerk van morgen. Het FD kijkt bij de Zwolse Muziekwijk: ‘Taarten bak je als de zon schijnt’. 

Vorige maand promoveerde Charlotte Kobus aan de TU-Delft op flexibilisering van het stroomgebruik, met name in de Muziekwijk Zwolle. Het FD ging er kijken.

Uit het bericht van het FD
‘(…) Eigenlijk is de grote vraag nu vooral: wie gaat vraag en aanbod van elektriciteit matchen, zoals Uber dat met taxi’s en Airbnb dat met slaapplaatsen doet. Voorlopig wij, zeggen de regionale netbeheerders. Zij zien zichzelf als voortrekker. Ho ho, zeggen de energiebedrijven. Jullie proberen met publiek geld een positie op een nieuwe miljardenmarkt te veroveren. En dat is valse concurrentie, zegt VEMW, de vereniging van zakelijke energiegebruikers. Ook de ACM is bang voor marktverstoring. Vorig jaar pleitte de toezichthouder in de Tweede Kamer al voor een rem op commerciële nevenactiviteiten van netbeheerders. Die kunnen hun kerntaak — leveringszekerheid — in gevaar brengen. De komende twee jaar zal de strijd toenemen. Vanaf 2019 mogen energiebedrijven ieder kwartier een andere stroomprijs rekenen. Volgend jaar kan dat al op kleine schaal. Zet Marjon uit Zwolle die hartige taart dan om 12.30 uur in de oven, of een halfuurtje later? Of toch weer ’s avonds, als het waait en een overschot aan windenergie dreigt?De generaties na ons zullen verbaasd zijn dat er ooit een tijd was waarin dit soort vragen niet speelden. Een tijd waarin stroom altijd dezelfde prijs had, hoeveel je er op welk moment van de dag ook gebruik van maakte. (…)

Uit een bericht van Enexis
‘(…) De pilot  onderzoekt sinds 2012 of bewoners in nieuwbouwwijken in Breda (Easy Street/Meulenspie) en Zwolle (Muziekwijk) hun energieverbruik verschuiven naar een gunstiger moment, als ze de volledige regie hebben. Alle deelnemers beschikken over een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen. Uit de pilot bleek al dat de deelnemers het concept omarmen: de helft van de deelnemers verschuift zijn energievraag naar een gunstig moment. (…)’

Bronnen
FD, 27 mei 2016: De spits mijden achter het stopcontact (Registratie)
Enexis, 14 april 2014: Smart Grid pilot
Zie ook
FlluxEnergie, 3 mei 2016: Promotie: ‘Gebruiksvriendelijke technologie helpt energiebesparing in huis’

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.