‘Over 4 jaar onvoldoende stroom voor al het dataverkeer’

13 mei 2016Het dataverkeer op internet groeit zo snel dat er in 2020 onvoldoende stroom zal zijn om het internetverkeer te kunnen verwerken. Dat denkt Ton Backx, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Maar Backx is ook directeur van het Fotonica Instituut en van de fotonica wordt veel verwacht om het energieprobleem op te lossen.
Het FD heeft er een reportage over.

.

Uit het FD
‘(…) Fotonica, dat zijn computerchips die niet met elektrische stroompjes werken, maar op licht. Door het licht verwerken ze data sneller én zijn ze energiezuiniger dan elektriciteit. Nederland is voorloper in de fotonica-techniek, dus hierop overschakelen is snel mogelijk. Het enige wat we moeten doen is datacenters anders inrichten, zo meent Backx. (…)’

Het FD laat deskundigen aan het woord die geen problemen verwachten bij het ombouwen van datacentra. Ze hebben al een korte levensduur van minder dan drie jaar.
Op dit moment verbetert de energie-efficiency van de ICT ieder jaar met maar liefst 55% (o.a. door verbeteringen in de koeling), maar het dataverbruik neemt met 80% toe, aldus het FD.

Het FD concludeert dat het ombouwen van de datacentra noodzakelijk is, maar dat de datagebruiker zijn gedrag ook zal moeten veranderen omdat we anders over 20 jaar alsnog in de problemen komen.

Bronnen
FD, 12 mei 2016: Zonder gedragsverandering slurpt ons dataverbruik alle energie op (Registratie)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.