zonnepanelen voor elektriciteitsproductie (foto: Koen Mortelmans)

6 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen in 2023

(foto: Koen Mortelmans)

Eind 2023 zijn naar verwachting 80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Dat staat gelijk aan 6 miljoen huishoudens.

Dit meldt onderzoeksbureau Good!. Bijna 2,5% van de Nederlandse stroom wordt nu met zonnepanelen opgewekt. Dat staat gelijk aan 730.000 huishoudens, 12 miljoen zonnepanelen en 12 km2, voornamelijk op daken.

Vanaf 2010 is de markt voor zonnepanelen elk anderhalf jaar verdubbeld, blijkt uit een rapportage van Good!, dat verwacht dat deze groei tot 2024 zal doorzetten.

Volgens het onderzoeksbureau gaat de explosieve groei van zonnepanelen gepaard met twee problemen. In 2023 zijn er 30.000 installateurs nodig om de zonnepanelen te kunnen plaatsen, een groei van 700%. Om mogelijk te maken zal stevig geïnvesteerd moeten worden in onderwijs.

Ten tweede, zullen pieken op het elektriciteitsnet ontstaan. “In 2023 zal bijna 20% van de stroom door zonnepanelen worden opgewekt. De zon schijnt natuurlijk alleen overdag  en vooral tussen februari en oktober. Dit zal pieken op het stroomnet veroorzaken en daarom is energieopslag onmisbaar,” schrijven de onderzoekers.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.