COP21 – Minnesma start voettocht naar klimaattop Parijs

Minnesma start voettocht naar klimaattop Parijs

2 november 2015 – Urgenda-directeur Marjan Minnesma begon zondag aan haar voettocht van Utrecht naar Parijs. Ze wil daarmee een signaal van urgentie geven aan de klimaatonderhandelaren in Parijs en aan de samenleving.

De eerste etappe van de tocht van 580 kilometer ging van de Neude in Utrecht naar Vianen. Op 29 november, vlak voor de klimaattop begint, verwacht Minnesma aan te komen in Parijs. Met de tocht wil Urgenda klimaatonderhandelaren oproepen zich in te zetten voor een sterk akkoord. Ook willen de initiatiefnemers de samenleving bewustmaken van de urgentie van klimaatverandering en van de mogelijkheid om er zelf iets tegen te doen.

.

Uit een persbericht van Urgenda
‘(…) The Climate Miles startte vandaag, zondag 1 november, met de eerste etappe vanaf de Neude in Utrecht met honderden deelnemers, waaronder meteoroloog Margot Ribberink, DJ Gregor Salto, duurzaam ondernemers Ruud Koornstra en Maurits Groen, Cordaid directeur Simone Fillipini, wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts.
Elke dag wordt er een Milestone, in de vorm van een bio-based mijlpaal, achtergelaten met een bijzondere boodschap voor de toekomst. Op 1 november was dit:
“100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het 
wilt!” Marjan Minnesma, directeur Urgenda.
Dag 1 finishte in Vianen waarvandaan op 2 november naar Gorinchem wordt gelopen.
De tweede dag zullen onder andere Jamai Loman, Eneco CEO Jeroen de Haas, meteoroloog Reinier van den Berg en VVD Kamerlid Remco Dijkstra met Marjan Minnesma meelopen. Dag 3 zal via de Biesbosch naar Geertruidenberg leiden. Tijdens de vierde dag nemen DJ Gregor Salto, Warchild oprichter Willemijn Verloop, gedeputeerde Anne-Marie Spierings, Enexis CEO Peter Vermaat en Fastned oprichter Bart Lubbers deel aan de Climate Miles. Deze dag zal eindigen in Breda, waarvandaan de vijfde dag naar Essen in België wordt gelopen met de deelnemers, waaronder cabaretier Pieter Derks, dijkgraaf Carla Moonen, Vandebron oprichter Aart van Veller en een groot aantal Zeeuwen.

Haak aan
Iedereen kan meelopen, een dag, een aantal dagen of de hele maand. Dagelijks bezoeken we inspirerende initiatieven, ontmoeten we interessante mensen en leggen we zo’n 20 kilometer af. De route loopt langs verschillende treinstations, zodat aanhaken gemakkelijk is. Urgenda directeur Marjan Minnesma spreekt elke dag met een speciale gast zoals Pieter Derks, Femke Halsema en Willemijn Verloop over de urgentie en oplossingen voor klimaatverandering. Tijdens de Walkshow op Urgenda.tv wordt elke dag gesproken met de speciale gasten en experts. Via verschillende (sociale) media wordt met #climatemiles dagelijks verslag gedaan van de etappe.

“Op onze route laten wij zien hoe we nu naar een duurzame samenleving kunnen omschakelen. Vele individuen en organisaties wachten niet op anderen, maar nemen zelf het initiatief voor een wereld zonder fossiele energie. Je ziet deze beweging in verschillende landen groeien en met de Climate Miles maken we dit zichtbaar in Nederland, België en Frankrijk”, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma. “Klimaatverandering is het belangrijkste probleem van deze eeuw. We moeten nu samen aan de slag en de nieuwe circulaire economie realiseren die draait op groene grondstoffen en duurzame energie.”

Nu actie ondernemen
De wetenschap is heel helder: we moeten voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden opwarmt. Zo niet, dan komen er meer periodes van droogte, gaan meer oogsten mislukken, vinden er heftigere stormen plaats met flinke regenval, stijgt de zeespiegel en komt er steeds meer onrust in de wereld. De wereld koerst nu af op opwarming met vier tot zelfs zes graden Celcius, wat een onleefbare wereld gaat betekenen. Het is nog niet te laat, maar actie is nu nodig!

Klimaattop
In Parijs vindt in december de Klimaattop (COP21) van de Verenigde Naties plaats. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Hoe langer zij wachten met maatregelen, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden.
Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda de Nederlandse staat opgelegd minimaal 25% CO2-reductie te realiseren voor 2020, ten opzichte van 1990. Het huidige doel van 16% voldoet niet en 25% is eigenlijk nog te weinig; 40% in 2020 zou beter zijn en dat kunnen we samen realiseren!

Versnelling
Een versnelling is noodzakelijk en mogelijk. Urgenda heeft in 2014 het rapport Nederland 100% op duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt uitgebracht. Hierin worden oplossingen beschreven die doorgerekend zijn. Als we de urgentie nu serieus nemen, zal dit ons pad moeten worden: Nederland 100% op duurzame energie in 2030.

“We zijn de eerste generatie die de gevolgen van Klimaatverandering
ondervindt. We zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen. Met The Climate Miles laten we samen zien dat het nu tijd is om in actie te komen!” (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Minnesma verwacht niet dat die nieuwe afspraken voldoende zullen zijn om in twintig jaar van de fossiele brandstoffen af te komen. Wel hoopt ze dat er serieuze stappen gezet zullen worden, met name door grote landen als China.
“Er zijn altijd landen die dwarsliggen, om diverse redenen. Maar ik hoop wel dat landen individueel meer gaan doen en hun doelen bijstellen. In China zie je bijvoorbeeld dat het aandeel zonne-energie heel hard groeit. De Chinezen moeten iets doen tegen de vieze lucht in grote steden. Door op te schalen wordt het uiteindelijk ook economisch voordeliger. Zo ontstaat er een nieuwe dynamiek.”

Tempo
Zorgen heeft Minnesma vooral over het tempo waarin het klimaatprobleem wordt aangepakt. Het draait niet alleen om nieuwe technologieën, maar ook om de wil om te veranderen, meent ze.
“Er is haast geboden. Ik hoop dat de mars naar Parijs daar aan kan bijdragen, dat mensen denken: ik wacht niet langer, ik doe het nu.” (…)’

Op NPO 2 is er van 1 tot 28 november dagelijks een kort verslag van de tocht naar Parijs te zien om 23.00 uur, direct na Nieuwsuur.

Bronnen
Urgenda, persbericht, 1 november 2015: Eerste Mijlpaal van The Climate Miles geslagen
NOS, 1 november 2015: Te voet naar de klimaattop in Parijs
website The Climate Miles
Route
The Climate Miles op YouTube

Zie ook
Climate Miles in de agenda van FluxEnergie
FluxEnergie, 21 september 2015: The Climate Miles: meelopen met Marjan Minnesma

Foto’s: Urgenda

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.