‘Rem op olie en gas is niet realistisch’

30 januari 2015 – Landen moeten niet worden beknot in hun energieverbruik, ook niet als de temperatuur op aarde dan teveel stijgt. Dat zegt Shell-topman Ben van Beurden in de Volkskrant. 

Van Beurden voorspelt dat oliemaatschappijen hun waarde niet zullen verliezen zodra de klimaatverandering zich duidelijker manifesteert. Mogelijk zullen kerken en pensioenfondsen afhaken als investeerders, maar daar zullen anderen voor in de plaats komen, denkt hij.

Zijn idee staat haaks op het geloof in de carbon bubble, of CO2-zeepbel. Verschillende experts denken dat de waarde van bedrijven die drijven op fossiele energie structureel te hoog wordt ingeschat. De waarde wordt gebaseerd op de totale reserves aan fossiele brandstoffen, maar mogelijk mogen die door overheidsingrijpen niet allemaal worden gewonnen. Of worden alternatieve energievormen zoveel goedkoper, dat de winning in de toekomst niet rendabel is.

Wie gelooft in die carbon bubble, zo zegt Van Beurden, ziet over het hoofd dat de wereldwijde vraag naar energie blijft groeien.

Uit een bericht in de Volkskrant
‘(…) “Het is uitgesloten dat duurzame energiebronnen volledig in de behoeften gaan voorzien.” (…)’

Van Beurden erkent dat de opwarming van de aarde moeilijk onder de 2 graden celcius te houden is. Maar hij ziet ook niets in het alternatief, namelijk landen vertellen dat ze minder energie mogen gebruiken. De topman ziet er meer in van kolen over te schakelen op gas om CO2-uitstoot te verminderen. Ook is hij voor het belasten van CO2-uitstoot.

 

Bronnen
de Volkskrant, 30 januari 2015: ‘Rem op olie en gas is niet realistisch’ (betaald, via Blendle, € 0,25)
Wikipedia: Koolstofzeepbel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.