COP21 – Belgische cultuur wil dat Belgische overheden meer doen

COP21 – Belgische cultuur wil dat Belgische overheden meer doen

5 november 2015 – De Belgische cultuursector vraagt de Belgische overheden op de Klimaattop in Parijs tot het uiterste te gaan. “Een klimaatneutrale samenleving is een rechtvaardige samenleving die ‘meer’ vervangt door ‘beter’, die ‘hebben’ omzet in ‘delen’.”

Meer dan 300 Belgische culturele organisaties en artiesten publiceren vandaag op de website van Pulse Transitienetwerk Cultuur een Open Brief waarin ze hun verwachtingen van het klimaatakkoord en de Belgische overheden uitspreken.

Tekst open brief van de Belgische culuursector
‘(…) Het belang van de klimaattop in Parijs valt nauwelijks te overschatten. Meer dan over het globaal terugdringen van broeikasgassen, gaat het over hoe wij onze economie invullen en hoe we ons samenleven vormgeven. We hebben dringend een bindend en wereldwijd klimaatakkoord nodig, dat niet alleen de weg uitstippelt naar een koolstofarme toekomst maar dat de opstap vormt naar een veerkrachtige en rechtvaardige maatschappij. Want meer dan alleen de optelsom van uitstootcijfers en koolstofbesparende ingrepen zijn het ook gedragsveranderingen en nieuwe culturele patronen die een transitie naar een duurzame samenleving mogelijk maken. 

Als cultuursector vragen wij daarom van de betrokken overheden een ambitieus, juridisch bindend en globaal klimaatakkoord dat rigoureuze keuzes maakt. Als we de kritische grens van 2 graden opwarming niet willen overschrijden, dan moeten we durven beslissen dat de fossiele reserves in de grond blijven, dat de wereld tegen 2050 voor 100 procent op hernieuwbare energie zal draaien en dat er een rechtvaardig, publiek financieringsmechanisme komt dat wereldwijd mee de kosten draagt voor de strijd tegen klimaatopwarming en voor de uitbouw van aanpassingsmaatregelen. De tijd is rijp om zo’n fundamenteel akkoord te sluiten. Langer wachten jaagt niet alleen de kostprijs van de omschakeling omhoog, maar verhoogt ook stelselmatig het risico op verschillende crisissen die samenlevingen en ecosystemen nog drastischer zullen ontwrichten.

Als cultuursector engageren wij ons om zo’n ambitieus klimaatakkoord enthousiast te ondersteunen en mee te implementeren. Net als iedereen hebben we een verantwoordelijkheid om onze organisaties zo veel als mogelijk klimaatneutraal te maken en eco-efficiënter te werken. Maar we willen ons ook inzetten om na Parijs het klimaat op de agenda te houden. Zo lang we als maatschappij niet de noodzakelijke omslag maken, zal het klimaat brandend actueel blijven. Daar willen wij als sector op inzetten: het scherpen van de geesten van de mensen, het zoeken naar weerbaarheid in veranderende tijden, het co-creëren van een materiële en mentale transitie. We denken hierbij aan het delen van kennis en inzichten, maar ook over het concreet bouwen aan alternatieven.

Een klimaatneutrale samenleving is een rechtvaardige samenleving die ‘meer’ vervangt door ‘beter’, die ‘hebben’ omzet in ‘delen’ en die van gedeeld bezit een gemeenschappelijke plek maakt. De kans die Parijs biedt om hier wereldwijd op in te zetten, mag geen gemiste kans worden. Uitstel is niet langer een optie. Wij vragen als cultuursector dan ook een klimaatakkoord dat uitgaat van honderd procent duurzame energie en mobiliteit in 2050, dat inzet op de uitbouw van een circulaire economie, dat voorziet in een klimaatfonds en dat vooral het begin vormt van een doorgedreven en transversaal klimaatbeleid. (…)’

 

Bronnen
Pulse Transitienetwerk Cultuur, 4 november 2015: Open klimaatbrief van de cultuursector
Foto: Pulse

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.