Gasloze wijk in Diemen gaat toch weer aan het gas

14 maart 2017 – Update – Een dag nadat alle provinces en zo’n dertig gemeenten de Green Deal gasloze wijken hadden ondertekend, wordt bekend dat in de gemeente Diemen de gasloze wijk ‘Plantage De Sniep’ toch weer aan het gas gaat. Nieuwe woningen worden toch weer op het gas aangesloten. Wat is er aan de hand in Diemen? Erg duidelijk is het niet.

De ambities van Diemen zijn groot. Alle woningen moeten van het gas en de gemeente moet helemaal klimaatneutraal worden. ‘Nul op de meter’ wordt er gestimuleerd, evenals collectieve zonne-energie. De wijk ‘Plantage De Sniep’ werd gasloos; er kwam een grote WKO-installatie.
Maar nu is besloten dat nieuwe woningen in de gasloze wijk weer ouderwets op het gas zullen worden aangesloten. Wat is er aan de hand? Het is niet eenvoudig dat te achterhalen.

Bewoners: ‘Veel klachten’
De bewoners hebben veel klachten over het uitvallen van de verwarming. Het komt zelfs voor dat ze in  de kou  zitten als de WKO-installatie storingsvrij draait. (‘Als we het bad vol laten lopen hebben we drie uur lang geen warm water en ook geen verwarming.’) De bewoners klagen over de hoge kosten voor een systeem dat slecht werkt.

Eneco: ‘We stoppen omdat het contract afloopt’
Wordt er dan vanwege die klachten over het functioneren gestopt met gasloos wonen?
Eneco, verantwoordelijk voor de WKO-installatie, ontkent dat. Eneco zegt dat het met het contract te maken heeft. Het contractueel afgesproken aantal aan te sluiten woningen (376) is namelijk bereikt. En dus houdt het op bij de volgende nieuwbouw.

Projectontwikkelaar: ‘We stoppen omdat de techniek achterhaald is’
Projectontwikkelaars BPD en Dura Vermeer komen met een andere reden waarom er weer wordt overgaan op aardgas voor de nieuwe woningen: de toegepaste WKO-techniek zou alweer achterhaald zijn: ‘De combinatie van een gasgestookte hoogrendementsverwarming met zonnepanelen blijkt voor alle partijen efficiënter en gunstiger. Zodoende is besloten de vervolgfase niet meer op de WKO aan te sluiten.’
Maar vanuit de bewoners wordt dat weer bestreden. Bewoner Evert Kuiken: ‘Dat de techniek ons heeft ingehaald klopt niet. Terug aan het gas dat is 20 jaar terug in de tijd. Bovendien meldde een expert mij dat een goede WKO niet duurder hoeft te zijn dan gas, wel duurzamer!’

Gemeente: ‘We stoppen omdat het te duur is’
De gemeente is zeer ongelukkig met de affaire. Wethouder Lex Scholten ontkent dat technische problemen een reden zijn om te stoppen. ‘Het had vooral met de kosten te maken: de prijzen van de huizen waren te hoog met de WKO-installatie.’
Ook andere nieuwbouwprojecten in Diemen krijgen geen WKO meer en worden, ondanks alle ambities van de gemeente, weer gewoon aangesloten op het aardgas.
Bewoner Evert Kuiken: ‘Mijn belangrijkste bezwaar is dat de kopers van die nieuwe woningen nu het idee hebben goedkoop uit te zijn, terwijl ze in de nabije toekomst alsnog flink zullen moeten investeren in hun nieuwe woning.’

Liander: ‘We gaan straks gewoon verder’
Maar toch weer niet als het aan Liander ligt. Zodra de wettelijke gas-aansluitplicht voor woningen is opgeheven, wil Liander hier stoppen met het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgasnet. Maar zover is het nog niet.

En nu weten we dus nog steeds niet waarom Diemen weer stopt met gasloos wonen. En kunnen andere gemeenten er ook niets van leren…

Bronnen
De gegevens en citaten zijn ontleend aan twee artikelen van Diemer Nieuws:
Diemer Nieuws, 9 maart 2017: Bewoners Sniep zijn problemen met dure verwarming zat (pag. 1)
Diemer Nieuws, 9 maart 2017: Nieuwe woningen Sniep gaan weer stoken op gas (pag. 3)
Blog bewoners
Zie ook
FluxEnergie, 8 maart 2017: ‘Green deal’ om hele wijken aardgasvrij te maken

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.