‘De groene industrie groeit niet hard genoeg’

‘De groene industrie groeit niet hard genoeg’

28 april 2017In het Energieakkoord staat dat in 2020 de bijdrage van de ‘groene industrie’ aan de Nederlandse economie vier keer zo groot moet zijn als in 2010. We zitten nu nog maar op een plus van 10%. Dat gaat dus niet goed, waarschuwt Donald Pols (directeur Milieudefensie).

Donald Pols: ‘Energiebesparing in woningen en bedrijven, zonne- en windenergie en elektrisch rijden leveren de meeste economische waarde en banen op’

Hij doet zijn waarschuwing in een opiniebijdrage op Energiepodium.nl.
‘De ‘groene industrie’ zal harder moeten groeien. Alleen dan ontstaat het draagvlak dat nodig is voor ambitieus klimaatbeleid’, aldus Pols.

Uit de opiniebijdrage op Energiepodium
‘(…) Dat we, halverwege, blijkbaar nog maar 10% van die economische doelstelling hebben gerealiseerd is zorgelijk. Om twee redenen.

Er verdwijnen 80.000 fossiele banen in Nederland
Ten eerste is groene groei noodzaak. Volgens het CBS zijn er minimaal 80.000 banen in de fossiele energiesector. Die gaan verdwijnen en dus zijn nieuwe banen in de ‘groene industrie’ nodig. Wie nu in een kolencentrale werkt, moet straks ook een baan hebben. Daarnaast zullen mensen zich tegen alle groene maatregelen gaan verzetten, als die alleen maar iets kosten en niet óók iets opleveren. Het is dus cruciaal dat overheid en bedrijven hun afspraken over groene groei in het Energieakkoord nakomen.

Bijstook van biomassa is een van de boosdoeners
Dat het economische doel niet in beeld is, komt doordat overheid en bedrijven met hun investeringen voor een deel op het verkeerde paard wedden. Voor het verminderen van de CO2-uitstoot in Nederland, zoals ook afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, hebben die hun hoop te veel  gevestigd op onder andere de bijstook van biomassa in kolencentrales en biobrandstof in auto’s.
Dat is niet duurzaam. Wat de meeste mensen niet weten, is dat onze auto’s tegenwoordig op oerbos rijden. Maar liefst 45% van alle palmolie die Europa binnenkomt wordt onmiddellijk opgestookt in onze auto’s en vrachtwagens. En voor de productie daarvan wordt tropisch regenwoud gekapt. En bijstook van biomassa in kolencentrales levert veel minder economische waarde en banen dan zon- en windenergie of biomassa inzetten voor warmte. De recente cijfers van CBS laten zien dat met name energiebesparing in woningen en bedrijven, zonne- en windenergie en elektrisch rijden de meeste economische waarde en banen leveren. Het wordt dus tijd voor een definitieve inzet op die opties. (…)

Zet groene industrie voorop
De boodschap is duidelijk. De ‘groene industrie’-doelen uit het Energieakkoord verdienen een veel prominentere rol dan nu het geval is. Dat creëert het draagvlak dat nodig is voor ambitieus klimaatbeleid. (…)’

Bronnen
Energiepodium, 26 april 2017: Groene banen nodig voor draagvlak klimaatbeleid
Foto: Eneco (lassen funderingspalen voor windpark op zee)
Portretfoto: Milieudefensie

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.