Acht bruinkoolcentrales in Duitsland dicht

27 oktober 2015 De Duitse overheid is met RWE, Vattenfall en het Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft (Mibrag) overeengekomen om acht bruinkoolcentrales te sluiten. Hierdoor wordt de Duitse stroomrekening wel iets hoger.

De Duitse regering betaalt 1,6 miljard euro aan de eigenaren van de centrales, die samen 2,7 gigawatt aan elektriciteit opwekken, aldus Trouw. Om de kosten te dekken, gaan de stroomtarieven in Duitsland iets omhoog.

De bruinkoolcentrales stoppen binnen vier jaar. Daarna kunnen ze nog vier jaar worden ingezet als de vraag naar stroom groter is dan het aanbod. Met dit akkoord wil Duitsland de koolstofdioxide-uitstoot in 2020 met 12,5 miljoen ton terugbrengen, aldus NRC Next.

Nu zorgen bruinkoolcentrales nog voor een kwart van de Duitse stroom. Maar bondskanselier Angela Merkel wil uiteindelijk helemaal stoppen met elektriciteit opwekken uit bruinkool. Tot groot ongenoegen van de vakbonden, die bang zijn voor banenverlies, zo meldt RTL Nieuws.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Het verzet van de Duitse kolenlobby voorkwam eerder een voorgestelde klimaatheffing. Volgens deskundigen is een heffing effectiever en goedkoper dan het in reserve houden van oude centrales. (…)’

Bronnen
Trouw, 26 oktober 2015: Duitse stroomrekening hoger door terugdringen bruinkool (via Blendle)
NRC Next, 26 oktober 2015: Acht bruinkoolcentrales in Duitsland gaan dicht (via Blendle)
RTL Nieuws, 24 oktober 2015: Duitsland sluit deal over bruinkoolcentrales
Foto: Vattenfall

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.