AD-enquête: ‘Meeste provincies willen meer windmolens’

160920-provincies-wind-op-land

20 september 2016Acht van de twaalf provincies willen meer windmolens neerzetten dan ze volgens het Energieakkoord in 2020 moeten hebben. Alleen Friesland en Noord-Holland zijn fel tegen meer windturbines, aldus het AD na een enquête onder alle provincies. 

In het kader van het Energieakkoord hebben de provincies afgesproken in 2020 samen 6000 MW aan windmolens op land te hebben gerealiseerd. Veel provincies lopen achter, maar de meeste provincies zijn van plan ook na 2020 door te gaan met het bouwen van extra windmolens, aldus het AD.

Uit het bericht van het AD
‘(…) De meeste provincies zijn niet van plan om na 2020, als de huidige afspraken als het goed is zijn uitgevoerd, het bijltje erbij neer te gooien. Acht van de twaalf landsdelen geven in een enquête van deze krant aan dat er ook na 2020 nieuwe windparken binnen hun gemeentegrenzen gebouwd zullen gaan worden. (…)’

Dat wind op zee steeds goedkoper wordt, maakt niet dat de provincies vinden dat zij geen extra turbines op hun grondgebied hoeven bouwen, concludeert het AD.

‘(…) “We zullen alle vormen van hernieuwbare energie nodig hebben om onze doelstellingen te bereiken”, meent Overijssel. “Wind, zon, biomassa en geothermie.” (…)
De weerstand en twijfel zit ‘m in de provincies aan de kust. Zeeland en Zuid-Holland willen nog geen uitspraken doen over nieuwe windparken op hun grondgebied na 2020. Friesland en Noord-Holland zijn zelfs faliekant tegen. “In ons dichtbevolkte land […] is relatief weinig ruimte voor windmolens, zeker nu de trend ook nog eens is dat ze steeds groter worden”, zegt een woordvoerder van de provincie Friesland. (…)’

Bron
AD, 20 september 2016: Nederland wil windmolens… behalve aan de kusten
Een link naar de uitkomsten van het onderzoek hebben we (nog) niet kunnen vinden

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.