Afsluitdijk krijgt ‘windvogels’ van Daan Roosegaarde

Afsluitdijk krijgt ‘windvogels’ van Daan Roosegaarde

25 juli 2016Op 2 september start Daan Roosegaarde op de Afsluitdijk het project ‘Windvogels’.  Het begeleidt de versterking van de dijk door Rijkswaterstaat (2018 – 2022). ‘Windvogels’ is gebaseerd op ideeën van wijlen Wubbo Ockels (energie genereren met vliegers).

De bij de versterking van de Afsluitdijk betrokken overheden hebben de kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd de iconische waarde van de dijk te verstevigen onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’.
.
Uit een bericht van Afsluitdijk.nl
‘(…) In drie fases nemen Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars ons de komende jaren mee in ontwerpen die de schoonheid van de 32 kilometer lange Afsluitdijk versterken. Met een subtiele tweede laag van licht en interactie maakt Roosegaarde nieuwe koppelingen tussen mens en landschap van dit unieke Dutch Design uit 1932.
Het eerste weekend van september 2016 markeert Roosegaarde de start van het project ‘Icoon Afsluitdijk’. Hierin staan de rijke geschiedenis en unieke bouw van de Afsluitdijk centraal en wordt de dijk aan de hand van een aantal projecten gevierd. Een van die projecten is de “Windvogel” die Roosegaarde in samenwerking met TU Delft ontwikkelt naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. (…) Ook opent een tijdelijke expositie met een inkijk in de permanente werken van licht en interactie door Roosegaarde die in 2017 de Afsluitdijk versterken. (…)”

160725-Roosegaarde2

Bronnen
De Afsluitdijk, 14 juli 2016: Daan Roosegaarde start eerste fase ‘Icoon Afsluitdijk’
Studio Roosegaarde, Icoon Afsluitdijk (video-impresssie)
Studio Roosegaarde, persbericht, 13 juli 2016: Daan Roosegaarde to Bring a Layer of Light and Interaction to Inconic 32 Kilometer Dutch Dike
B
eelden: Studio Roosegaarde

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.