AkzoNobel start met ondergrondse opslag gasolie

13 oktober 2015AkzoNobel is gisteren begonnen met het pompen van gasolie in een zoutcaverne bij Enschede. Onder protest van omwonenden en lokale politiek, want het veiligheidsplan is nog niet goedgekeurd. 

AkzoNobel pompt, bij wijze van proef, gasolie in een zoutcaverne in de Twentse ondergrond. Gasolie is een verzamelnaam voor olieproducten, waarvan de meest bekende diesel is. AkzoNobel en Argos, gespecialiseerd in opslag van olieproducten en eigenaar van de zoutcaverne, willen twee zoutcavernes in Twente gebruiken voor opslag.

AkzoNobel heeft nog geen goedgekeurd veiligheidsrapport. Deze is nodig voor reguliere opslag, die naar verwachting midden november begint.

Uit een bericht van Tubantia
‘(…) Het rapport is al wel door AkzoNobel aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken en dat heeft het ter beoordeling doorgestuurd naar de Veiligheidsregio Twente. Ook andere instanties, zoals het Waterschap Vechtstromen, moeten het rapport nog beoordelen. (…)’

Ook is er nog geen rampenbestrijdingsplan. Toch liet de gedeputeerde eerder weten AkzoNobel niet tegen te houden. Hij vindt dat er voldoende onderzoek is geweest naar de risico’s en de conclusie is dat die aanvaardbaar zijn, zo schrijft RTV Oost.

Maar lokale politiek en omwonenden zijn niet gerustgesteld over de opslag zonder veiligheidsplan. Zij herinneren zich de problemen met de ondergrondse opslag van afvalwater dat overbleef na oliewinning in Drenthe. En in het Duitse grensgebied veroorzaakte een lek in de ondergrondse olieopslag vorig jaar schade aan het milieu.

Uit een bericht van RTV Oost
‘(…) Het CDA gaat vragen stellen in de Statenvergadering en ook GroenLinks gaat de commissaris van de Koning verzoeken om Akzo Nobel tot uitstel te dwingen. (…)
Bart Overbeek van de Vereniging Behoud Twekkelo is nog niet gerust. “Wij houden de vinger aan de pols, maar de communicatie verloopt nogal stroef. Wij hebben het idee dat commerciële belangen boven het belang van het milieu gaat”. Statenlid Robert Jansen van GroenLinks zei al eerder:”De overheid moet ingesteld zijn op een grote ramp vanaf het moment dat de olie de grond ingaat en niet pas in een latere fase”. (…)’

AkzoNobel over de opslag van gasolie
‘(…) AkzoNobel en Argos willen enkele ondergrondse zoutholtes (cavernes) in Twente inzetten voor de opslag van gasolie.
Ondergrondse opslag van gasolie is een economisch duurzame, milieuvriendelijke en veilige oplossing, waarmee ingrepen in het landschap worden vermeden.
De beoogde cavernes bevinden zich onder industriegebied De Marssteden. (…)’

Bronnen
Tubantia, 13 oktober 2015: Eerste proef met gasolie (via Blendle)
RTV Oost, 7 oktober 2015: Calamiteitenplan ontbreekt, toch kan Akzo Nobel doorgaan met vullen zoutcavernes
RTV Oost, 6 oktober 2015: Akzo Nobel begint deze maand nog met het vullen van zoutcaverne onder Enschede
RTV Oost, 7 oktober 2015: Provincie komt niet in actie tegen opslag van gasolie in zoutcavernes Enschede
Website AkzoNobel over opslag gasolie in Twente

Foto: AkzoNobel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.