Buurtmolen Friesland (foto Jaap Schaaf)

Eerste Nederlandse Buurtmolen draait in Herbaijum

Buurtmolen in Herbaijum. (foto: Jaap Schaaf)

De bewoners van het Friese Herbaijum en omgeving hebben de eerste ‘Buurtmolen’ in Nederland in gebruik genomen, een kleine en stille windturbine met een vermogen van 0,9 MW.

De plaatsing van de turbine is een initiatief van energieleverancier Qurrent en windmolenfabrikant EWT. Op dezelfde plaats stond vroeger ook al een kleine windturbine, maar die was na twintig jaar aan vervanging toe. Hij kreeg een tweede leven in Noord-Ierland. “Het fiscale kader van de zogenaamde ‘PostCodeRoos Regeling‘ maakte het zinvoller een nieuwe turbine op te richten dan de oude te behouden,” zegt Daan Grooten, projectleider bij Qurrent. De PostCodeRoos Regeling biedt deelnemers aan een coöperatief project voor de gezamenlijke opwekking van zonne- of windenergie vijftien jaar lang vrijstelling van energiebelasting.

De oude turbine was eigendom van de landbouwer op wiens grond hij stond. De nieuwe turbine is gefinancierd met een obligatielening van 630.000 euro tegen een rente van 4%, vermarkt via crowdfunding. Ook het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy droeg bij aan de financiering. De eigenaar van de Buurtmolen is een lokale coöperatie met 460 leden, maar Qurrent – zelf eveneens een coöperatie – staat in voor het beheer ervan. De leden van de coöperatie zijn tevens de afnemers van de stroom. Omdat het patrimonium uit slechts één turbine bestaat kunnen er alleen nieuwe coöperanten instappen naarmate er oude verdwijnen.

Met een masthoogte van amper 35 meter en een rotordiameter van 52 meter heeft de bescheiden Buurtmolen ongeveer dezelfde impact op het landschap als zijn voorganger.

Voorbeeld voor andere dorpen

Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland ziet in het project een voorbeeld voor andere gemeenten: “Wij moedigen dorpen en gemeentes aan te werken aan een duurzame energievoorziening voor henzelf. Uiteraard passend binnen de regels die we daarvoor in Fryslân hebben. De molen in Herbaijum is een prachtig voorbeeld van hoe een dorp een nieuwe windmolen kan realiseren.”

“Het is de eerste keer dat de PostCodeRoos Regeling op zo’n grote schaal wordt toegepast voor een windproject op land,” stelt Isabelle Spindler, algemeen directeur van Qurrent. Qurrent is met 130.000 klanten de grootste energiecoöperatie van Nederland. “De Consumentenbond en Greenpeace hebben ons al vier keer uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland,” aldus Grooten. “We streven niet naar maximale winst, maar naar een fossielestroom-vrij Nederland.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.