Ameland heeft éven het grootste zonnepark van Nederland

Ameland heeft éven het grootste zonnepark van Nederland

23 juni 2016Vandaag is op Ameland het grootste zonnepark van Nederland officieel geopend: 10 hectare groot. Ze hebben het vanwege de toeristen verstopt, maar nu denken dat het juist een toeristische attractie kan worden…


Uit een bericht van de NOS

‘(…) Het zonnepark is eigendom van een coöperatie van eilanders. Op aandrang van de eilanders is een dijk om de zonnepanelen heen gebouwd, bij wijze van camouflage. “Toeristen, waar heel Ameland van leeft, komen voor hun rust en de natuur. En daar past een grootschalig zonnepark niet in”, vertelt Johan Kiewit van de Amelander Energie Coöperatie.
Maar de gemeente hoopt met het zonnepark, naast verbreding van de werkgelegenheid, juist op meer toeristen. “We willen vooroplopen in de techniek. Dat leidt tot bekendheid en eco-toerisme, een heel gezond soort toerisme”, vertelt burgemeester Albert de Hoop. (…)’

Ameland zal niet lang van de status ‘grootste zonnepark van Nederland’ kunnen genieten. Zo wordt er in Delfzijl een nog groter park gebouwd.

23.000 zonnepanelen
Het Zonnepark Ameland is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Het zonnepark op Ameland heeft een vermogen van 6 MWp. De 23.000 zonnepanelen, gelegen op ongeveer 10 hectare grond, zullen naar verwachting jaarlijks 5,6 GWh stroom produceren. Dat is 5,6 miljoen kilowattuur, ruim genoeg voor de circa 1.500  huishoudens op Ameland. Dat is de stroombehoefte van heel Ameland in een rustige periode zonder toeristen en voorziet in ruim 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van Ameland.

160623-ZonneparkAmeland4

Bronnen
NOS, 22 juni 2016: Ameland hoopt met zonnepark op eco-toerisme (met reportage Nieuwsuur)
Website Zonnepark Ameland
Foto’s: Zonnepark Ameland

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.