‘Amer- en Hemwegcentrale mogelijk toch via rendementseis te sluiten’

willem alexander centrale,steenkool vergassen,kolen vergassing,nuon,buggenum,electriciteitscentrale

Omdat EU-lidstaten steenkoolcentrales met een thermisch vermogen groter dan duizend megawatt vanaf 2021 een maximale rendementseis van 44% mogen stellen, is het wellicht toch mogelijk de Amer- en de Hemwegcentrale tot sluiting te dwingen door middel van rendementseisen. Naar aanleiding van vragen van energiedagblad Energeia, nuanceert de Raad van State haar eerdere advies aan minister Kamp, waarin ze stelde dat voor sluiting een sluitingswet nodig zou zijn.

Vorige maand bracht de Raad van State een brief uit waarin ze minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) adviseerde dat het opleggen van rendementseisen om de omstreden steenkoolcentrales te kunnen sluiten in strijd zou zijn met Europese regelgeving. In plaats daarvan zou de minister wel een nationale Sluitingswet kunnen gebruiken. Het advies betrof twee amendementen die voormalig Tweede Kamerlid Jan Vos (PVDA) indiende bij de Wet voortgang energietransitie (Wet Vet).

Richtlijn 41,5% geldt alleen voor kleinere installaties

Volgens de Richtlijn industriële emissies (RIE), stelde de Raad van State, zou aan bestaande kolencentrales als maximale eis een rendement van 41,5 procent opgelegd mogen worden. Die eisen gelden echter alleen voor centrales met een thermisch vermogen tot duizend megawatt. Voor de Hemweg-centrale en de Amer-centrale zouden die richtlijnen niet gelden, omdat ze een veel groter thermisch vermogen hebben. “Voor de grootste centrales wordt (…) gedacht aan een norm van maximaal 44%”, bevestigt Raad van State-woordvoerder Pieter-Bas Beekman in een reactie aan Energeia, terwijl beide centrales een rendement van 42% zouden hebben.

Ondanks de misrekening, blijft de Raad van State bij haar advies dat de amendementen die door voormalig Tweede Kamerlid Jan Vos (PVDA) zijn ingediend, niet bruikbaar zijn. Daarin werd verwezen naar rendementseisen van 45% en 48%, waarmee het nog altijd in strijd is met Europese richtlijn voor industriële emissies. Of een rendementseis van 44% juridisch wél gebruikt kan worden om de centrales te sluiten, is niet zeker, stelt het dagblad. Het zou onder meer kunnen stuiten op bezwaren rond het oneigenlijk gebruik van regelgeving, en problemen met het Europese eigendomsrecht kunnen opleveren.

Bron:

  • Energeia, 18 augustus 2017, ‘Raad van State ging in advies kolencentrales uit van verkeerde rendement’

Foto: voormalig Willem Alexander Centrale, Buggenum, door Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “‘Amer- en Hemwegcentrale mogelijk toch via rendementseis te sluiten’”

Lex Bosselaar|23.08.17|13:17

De Amercentrale levert ook stadsverwarming. Als je dat meerekent, komt het rendement waarschijnlijk nu al boven de 45%. Het lijkt me niet redelijk dat alleen het elektrische rendement telt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.