Amsterdam Arena gaat zonnestroom opslaan

160613-AdamArenaNuon
13 juni 2016 –
Het Ajax-stadion krijgt een eigen accucentrale die de op het stadion opgewekte zonnestroom gaat opslaan. Als de stroom uitvalt kan het stadion met de superbatterij zo’n drie uur vooruit.

Uit een bericht van Het Parool
‘(…) De energieopslag krijgt een capaciteit van 4 megawatt. “Zeg maar: een paar honderd elektrische auto’s,” zegt stadiondirecteur Henk Markerink. Daarvoor gaat het stadion aan de noordoostkant een aparte ruimte bouwen, ter grootte van een zeecontainer.
Het stadion hoopt de accu’s in het voorjaar van 2017 in gebruik te nemen, maar toch ten minste voor 2020, als in de Arena vier EK-wedstrijden worden gespeeld. Bijkomend voordeel is dat het stadion geen nood­aggregaat meer nodig heeft. (…) Markerink: “Als de zon schijnt, hebben we meestal niet zoveel energie nodig. En als we energie nodig hebben, schijnt de zon niet.” (…)
Voor de accu’s krijgt de Arena een lening uit het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds. Nu voorziet het stadion voor zo’n vijftien procent in zijn energiebehoefte door de zonnepanelen op het dak. Dat percentage wordt beduidend hoger als het overschot dat zich vormt door energiebesparing kan worden opgeslagen.
Het stadion heeft donderdag een contract afgesloten met Philips Lighting voor nieuwe veldverlichting. “De led-lampen gebruiken dertig tot veertig procent minder energie.” (…)’

Bronnen
Het Parool, 10 juni 2016: Arena gaat opgewekte stroom opslaan
Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.