Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoren goed met aantal openbare laadpalen

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoren goed met aantal openbare laadpalen

13 april 2017Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoren goed met het aantal laadpalen in de openbare ruimte. Dat blijkt uit de ‘Benchmark elektrisch rijden 2017’ die adviesbureau Over Morgen vandaag presenteert. Gemeenten als Amersfoort, Emmen, Enschede en Venlo hebben nog een grote inhaalslag te maken.

Adviesbureau Over Morgen bekeek het aantal laadpalen in de openbare ruimte van de gemeenten en combineerde die gegevens met de toekomstverwachting van de vraag naar elektrische auto’s.

‘(…) Met een dergelijke ‘dekkingsgraadanalyse’ kunnen we zien waar er nog ‘zwarte vlekken’ in het openbare netwerk zitten, waar het aantal palen nog te beperkt is voor de (toekomstige) vraag en welke gebieden goed op weg zijn om aan die vraag te voldoen. Het onderzoek richt zich daarbij op woonadressen die niet over een eigen parkeerplaats beschikken en dus op de openbare ruimte zijn aangewezen. Forenzen en bezoekers zijn hierin (nog) niet meegenomen. (…)’

Uit een bericht van Openbaar Bestuur
‘(…) Vorig jaar bleek uit onderzoek van adviesbureau Over Morgen naar de toekomst van elektrisch rijden en openbare laadpalen dat gemeenten nog onvoldoende voorbereid waren op de vraag naar elektrisch rijden. Met name grote steden maken momenteel een inhaalslag. De best scorende gemeenten in 2017 zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. (…) Dat is geen verrassing, omdat deze steden al jaren investeren in uitbreiding van hun laadnetwerk. (…)’

Utrecht daalde zes plekken op de ranglijst. In de G30 scoorden Amersfoort, Emmen, Enschede en Venlo relatief laag. De grootste stijgers waren Uitgeest, Amstelveen en Aalsmeer.

Op onderstaande kaart is per gemeente de score te zien. Klik op de kaart voor een vergroting.

Bronnen
Over Morgen, persbericht, 13 april 2017: Benchmark elektrisch rijden 2017: hoe scoort jouw gemeente?
Over Morgen, 13 april 2017: Benchmark elektrisch rijden 2017: hoe scoort jouw gemeente?
Openbaar Bestuur, 13 april 2017: Gemeenten maken inhaalslag elektrisch rijden

Foto: Nuon Vattenfall
Kaart: Adviesbureau Over Morgen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.