Amsterdam heeft tijdelijke innovatiecampus: FabCity

Amsterdam heeft tijdelijke innovatiecampus: FabCity

13 april 2016 – Op de kop van het Java-eiland in Amsterdam staat sinds 11 april de tijdelijke innovatiecampus ‘FabCity’,  een zelfvoorzienende samenleving waar studenten en kunstenaars werken, onderzoeken en oplossingen presenteren voor uiteenlopende zaken, onder andere de energievoorziening.

Uit een bericht van Architectuur.nl
‘(…) FabCity is een onderdeel van het programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design en is georganiseerd rondom het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

ONE van Heijmans
In en aan het verplaatsbare huis ONE komen nieuwe technologieen en systemen die bijdragen aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis. Heijmans wil met het onderzoek tijdens FabCity de interactie tussen verschillende systemen zien die voor het eerst samen worden gebracht in een huis. Welke invloed hebben zij met elkaar op het leven in het huis en hoe werken de systemen samen?

Tesla Power Walls
Eneco is een van de partners in dit onderzoek en levert een van de eerste Tesla Power Walls. Deze batterij voor huizen van Tesla maakt het mogelijk om opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. De energie wordt opgewekt via de PV-panelen op het dak van de Heijmans ONE. Eneco zorgt er voor dat dat het energieverbruik van het huis eenvoudig kan worden afgelezen via Toon. Op een aparte display wordt weergegeven hoeveel energie wordt opgewekt door de PV-cellen en hoeveel energie wordt opgeslagen in de Tesla Powerwall. Met Toon is onder andere ook de verwarming te bedienen. Het overschot aan opgewekte energie kan worden geleverd aan het micro grid dat Zown, een start-up van Alliander, aanlegt en is een lokaal energienetwerk dat op het energienet kan worden aangesloten. In de ONE zal een datascience student verblijven om alle data te analyseren. FabCity is gratis toegankelijk voor het publiek tot en met 26 juni. (…)’

FabCity over FabCity
‘(…) FabCity is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan vierhonderd jonge studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en hun oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren. De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, (technische) universiteiten en het beroepsonderwijs. (…)’

 Impressie bij de start van FabCity (1’44”)

Bronnen
Architectuur.nl, 12 april 2016: Het nieuwe wonen op FabCity
FabCity, Campus for Urban Innovators
Heijmans, ONE
Eneco, Tesla Powerwall

Forto FabCity (Meet the Locals)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.