Amsterdam wordt proeftuin voor slimme energiesystemen

20 februari 2015 – Onderzoekers naar slimme en duurzame energiesystemen, kunnen hun oplossingen binnenkort testen in de stadsregio Amsterdam. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) voegde zich bij het URSES-programma (Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems).

Wetenschapsfinancier NWO en Shell investeerden vorig jaar samen 6,5 miljoen euro in het multidisciplinaire onderzoekprogramma naar ’technologieën, algoritmen en ICT die bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van slimme energiesystemen’.

Uit een bericht van NWO
‘(…) Van het thuis opwekken van elektriciteit met zonnepanelen, het inpluggen van elektrische auto’s op het net tot het ontwikkelen van verbeterde systemen voor warmte/koude opslag in de bodem: er is vraag naar meer intelligentie in het elektriciteitsnetwerk. Slimme energiesystemen zijn van groot belang voor een betrouwbare levering van energie en voor het betaalbaar houden van elektriciteit uit nieuwe energiebronnen.  (…)’

AMS voegde zich nu bij het programma. Dat maakt het mogelijk voor de wetenschappers om gegevens van de stad Amsterdam te gebruiken, of om hun oplossingen te testen in de stad, als living city lab.

Renée van Kessel, directeur van NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen:
‘(…) Het is ook belangrijk dat niet alleen wordt gekeken naar de technische innovatie. Voor de overgang naar slimme en duurzame energiesystemen is het nodig dat ook de maatschappelijke kant van de transitie naar dergelijke energiesystemen onderzocht wordt. (…)’

 

Bronnen
NWO, 20 februari 2015: Amsterdam als proeftuin voor innovatief energieonderzoek
AMS, 20 februari 2015: NWO, Shell en AMS zetten in op slimme energiesystemen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.