Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd geplaatst. (© provincie Antwerpen)

Antwerpse groepsaankoop zonnepanelen inspiratie voor Londen en Tokio

Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd geplaatst. (© provincie Antwerpen)

Dit jaar organiseert de provincie Antwerpen voor het vijfde jaar op rij een groepsaankoop voor zonnepanelen. Dankzij de groepsaankopen groeide het aantal PV-installaties in de provincie met 10.151 stuks aan. Een op zeven PV-installaties in de provincie is het resultaat van een groepsaankoop.

Sinds de subsidiestop in 2013 kwam de helft van de nieuwe zonnepanelen er zelfs via de provinciale groepsaankoop. Dat wekte buitenlandse aandacht. Steden zoals Londen en Tokio kwamen bij de provinciebestuur langs voor inspiratie en startten daarna met een eigen groepsaankoop voor zonnepanelen. Ondertussen staat de teller van de huidige provinciale groepsaankoop op bijna 12.000 geïnteresseerden. Voor de praktische uitwerking werkt de provincie nauw samen met het privébedrijf Ichoosr, dat het concept bedacht en tot in de kleinste details –zoals het softwareplatform voor de veiling– ontwikkelde.

“Naar aanleiding van het ambitieuze klimaatplan van de burgemeester van Londen Sadiq Khan, waar scherpe doelstellingen staan voor de reductie van CO2 in de stad, werd ik door vertegenwoordigers uit Londen bevraagd over onze groepsaankoop,” vertelt Antwerps gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a). “Later volgde ook een Japanse delegatie uit Tokio. Dat ze onder de indruk waren van onze aanpak blijkt uit het feit dat beide wereldsteden nu ook effectief groepsaankopen zonnepanelen georganiseerd hebben.” Londen en Tokio rolden overigens ook de communicatie uit die de provincie Antwerpen gebruikt wordt voor haar groepsaankopen.

Tokio heeft een amusante ‘explanimation’ video gelanceerd die in de provincie Antwerpen werd gemaakt en ook wordt gebruikt. De voice-over en korte uitleg in de video werden simpelweg vertaald naar het Japans. De Vlaamse naam ‘Jan De Smet,’ die als voorbeeld figureert in het filmpje bleef daarbij behouden.

De schaal waarop de groepsaankoop provinciaal georganiseerd wordt is volgens Verhaert perfect toepasbaar op wereldsteden zoals Tokio en Londen. “De voordelen zijn ook duidelijk. Een groepsbestelling schept veel logistieke en planningsvoordelen. Het zorgt er ook voor dat er veel installaties op korte tijd in een welomschreven gebied geplaatst kunnen worden en dat de prijzen zakken. Het principe van de groepsaankoop brengt een lokale dynamiek op gang waardoor mensen sneller de stap zetten om werkelijk tot aankoop en installatie over te gaan. Ook het ontzorgen van de deelnemers is een pluspunt. Mensen hoeven zich geen zorgen meer te maken over de aangeboden kwaliteit van de installatie en de zorgvuldige plaatsing.”

In de praktijk doen zich wel technische problemen voor, vooral met de omvormers. Maar de commerciële overeenkomst met de winnaars van de veiling voor de groepsaankoop bevat krachtige waarborg- en verzekeringsclausules. Voor de gebruikers komt het er wel op aan af en toe te kijken (via de meters en leds) of hun systeem nog goed werkt.

Succes en kritiek

Langer dan de groepsaankoop voor zonnepanelen organiseert de provincie –met Ichoosr en met groot succes– ook al groepsaankopen voor aardgas en voor groene elektriciteit. De belangrijkste kritiek op dit systeem is of dergelijke organisaties wel een taak voor de overheid zijn, lees betaald met belastinggeld. Voor het provinciebestuur lijkt het ook een manier om haar eigen nut te tonen. Zo blijft het in officiële berichten on- of onderbelicht dat heel wat veilingen diverse groepsaankopen bundelen. Die voor stroom en gas van de provincie Antwerpen is bijvoorbeeld dikwijls dezelfde als die van de stad Oostende. Overigens kunnen ook inwoners van andere steden en provincies er zich probleemloos op inschrijven.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.