Arnhem wil vijf velden zonnecellen

Schermafdruk 2015-06-17 09.42.12
17 juni 2015 –
De gemeente Arnhem heeft gisteren een ambitieus programma voor duurzame energie vastgesteld. Met o.a. 125.000 zonnepanelen op daken en vijf zonnevelden. ‘New Energy made in Arnhem’.

Uit een persbericht van de gemeente Arnhem
‘In 2020 staat Arnhem in Nederland en erbuiten bekend als dé stad waar bedrijfsleven en onderwijs doorbraken creëren op het gebied van duurzame elektriciteit. Arnhem heeft in 2020 in de eigen stad ontwikkelde trolleybussen die van de draad verder kunnen rijden op accu’s. Er liggen 125.000 zonnepanelen op daken, die zoveel mogelijk gekoppeld zijn aan laadpalen voor elektrische auto’s. Er zijn ook vijf zonnevelden en vier windturbines gebouwd. Grote energiegebruikers in Arnhem Noord zijn aangesloten op het warmtenet. Dat staat in het vandaag vastgestelde programmaplan New energy made in [Arnhem] .
“De afgelopen vier jaar heeft Arnhem hard gewerkt aan duurzaamheid onder de noemer Energie made in [Arnhem]”, zegt wethouder Henk Kok. “Met mooie resultaten. Wel hebben we geconstateerd dat de partners meer focus willen. Een duidelijke en realistische koers met een Arnhemse identiteit en sterkere profilering: dat is wat zij verlangen. Immers: vrijwel iedere organisatie heeft tegenwoordig duurzaamheidsbeleid, maar geen enkele gemeente beschikt over de mix van kennis en kunde die Arnhemse partijen samen bieden. Die kracht kan veel beter worden benut.”
Sinds 2004 is de EMT-sector gegroeid met circa 30%. De branche biedt tegenwoordig werk aan ongeveer 7.500 mensen in Arnhem. Dat staat gelijk aan ongeveer 1 op elke 14 banen. Sinds 1949 rijdt de elektrische trolleybus in Arnhem. De stad is bovendien de thuishaven van wereldspelers in de energiebranche, zoals de landelijke netbeheerder TenneT, de regionale netbeheerder Alliander, HyET Solar, DEKRA, DNV GL, MTSA, Nedstack en Hygear.
Henk Kok: “Ons netwerk zit letterlijk en figuurlijk boordevol energie. De Arnhemse ondernemer van het Jaar, MTSA, bouwt nu in China de grootste energiecentrale op waterstof ter wereld. Dat is geweldig. En symbolisch. De komende jaren gaan we met onze EMT-partners én andere betrokkenen focussen op de meest kansvolle projecten om internationaal furore te maken en thuis meters te maken bij het verduurzamen van onze energieconsumptie. De gemeente voert regie en geeft in de eigen bedrijfsvoering het goede voorbeeld. Het doel is dat in Arnhem per jaar 1,5 procent energie wordt bespaard, de lucht 10 procent schoner wordt, en in 2020 14 procent van alle gebruikte energie duurzaam wordt opgewekt.” (…)’

Bronnen
Persbericht Arnhem, 16 juni 2015: Arnhem kiest voor duurzame elektriciteit
Programmaplan New energy made in [Arnhem] (pdf)
Energie potentiekaart Arnhem (pdf)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.