In België dreigt over enkele jaren een gastekort – door afname Nederlandse export

15 mei 2017In België dreigt een gastekort, wanneer het land zich niet snel aanpast aan de afname en uiteindelijk stopzetting van de Nederlandse gasexport naar dat land. De waarschuwing komt van de Europese gasnetbeheerders. Maar volgens de Belgische energieminister is er geen reden voor paniek.

Een derde van al het aardgas dat België verbruikt, komt uit Nederland. Vanaf 2024 beperkt Nederland de uitvoer van gas naar België en zes jaar later stopt de uitvoer helemaal. Het overschalen naar gas uit andere bronnen is lastig. Het Nederlandse gas is laagcalorisch en bij een overschakeling moet in België het net voor het Nederlandse gas omgebouwd worden.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “België moet zich snel aanpassen aan deze situatie”, schrijft ENTSOG in zijn nieuw rapport over de Europese gasmarkt. Als dat niet gebeurt, zullen er al vanaf 2024 bevoorradingsproblemen ontstaan, klinkt het. (…) Onder België liggen vandaag twee aparte gasnetten: een voor laagcalorisch gas en een voor het normale (hoogcalorisch). Als er straks normaal aardgas door het ‘Nederlandse’ gasnet moet, zijn aanpassingen nodig. (…) De hele operatie zou 500 miljoen euro kosten. Anderhalf miljoen Vlamingen, een miljoen Brusselaars en honderdduizend Walen gebruiken nu Nederlands gas. (…) Nu nog miljoenen investeren in het gasnetwerk is volgens Alex Polfliet (van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions) een domme, kortzichtige beslissing. “Ofwel wordt dit weggesmeten geld, ofwel hangen we nog decennialang vast aan aardgas”, vervolgt Polfliet. “We kunnen aardgas daarom beter nu al uitfaseren. Nederland geeft zelf het goede voorbeeld.” In Nederland willen veel gemeenten ‘aardgasloos’ worden. (…)’

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) ziet geen reden tot paniek. De ombouwwerkzaamheden starten in 2018. Omdat critici vrezen dat de ruzie over wie de kosten betaalt (de federale regering of de regio’s) tot vertraging gaat leiden.

Bronnen
De Morgen, 13 mei 2017: Gastekort dreigt in België
Foto: Gasunie

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.