België formeert politieteam dat nucleaire aanslag moet voorkomen

België formeert politieteam dat nucleaire aanslag moet voorkomen

8 september 2016Rond elke Belgische kerncentrale wordt een politieteam geformeerd dat aanslagen moet voorkomen en dat direct moet ingrijpen bij een aanslag.

160908-jambon
Minister Jambon: ‘Interessant doelwit voor terroristen’

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De nucleaire installaties in ons land, kerncentrales en onderzoekscentra, worden sinds een aantal maanden bewaakt door het 140 militairen. Maar het is niet de bedoeling dat dit zo blijft. De regering wil een gespecialiseerd bewakingskorps oprichten.
“Dit korps zal worden ingezet voor de bescherming van nucleaire sites, het aanwezige personeel, het radioactief materiaal en documenten waarin belangrijke informatie staat”, legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit. Hij is bevoegd voor de nucleaire veiligheid.
Concreet zal elke nucleaire site een snelleresponsteam krijgen. Dat zijn bestaande agenten van de federale politie die een speciale training krijgen om tussen te komen bij een aanslag.
Tegen volgend jaar zou de antiterreureenheid klaar moeten zijn voor actie. Er zijn al langer vragen over de veiligheid van de nucleaire sites in ons land. Betrokkenen bij de aanslagen in Parijs observeerden een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Ze hadden een camera verborgen die zijn privéwoning filmde.
“Er is geen reden tot paniek, maar we moeten begrijpen dat er mensen met slechte bedoelingen zijn”, zegt Kristof Calvo, de energiespecialist van Groen. (…)’

Eerder dit jaar had minister Jambon al gewaarschuwd dat er maatregelen nodig waren.
Uit een bericht van De Morgen (1 april 2016)
‘(…) Volgens Jambon moeten de veiligheidsmaatregelen aan nucleaire installaties verstrengd worden. “Ze vormen een interessant doelwit voor terroristen”. (…) De minister [wil] vooral uitsluiten dat er in de centrales geradicaliseerde werknemers werken. (…) Jambon benadrukt wel dat hij alle vertrouwen heeft in de screening van het personeel, maar het blijft een “menselijk proces” en dus kunnen we de veiligheid “niet voor honderd procent garanderen”. (…)’

Bronnen
De Morgen, 8 september 2016: Kerncentrales krijgen speciaal politieteam dat aanslagen moet voorkomen
De Morgen, 1 april 2016: Jambon: “Kerncentrales zijn interessant doelwit voor terroristen”
Foto: Electrabel (kerncentrale Doel)
Foto Jambon: www.janjambon.be

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.