België – Ook campagne tegen Tihange

België – Ook campagne tegen Tihange

14 maart 2016 – Terwijl de Vlamingen in Antwerpen demonstreerden tegen het openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2, startten de Franstalige groenen in Antoing een campagne tegen de kerncentrale Tihange 2.

De campagne van Franstalige groene partij Ecolo werd in Antoing gelanceerd, omdat dat de enige stad in België zou zijn ‘die bij kernrampen relatief veilig is’. De campagne bestaat uit een petitie en roept Belgen die een energiecontract bij Electrabel hebben, dit contract op te zeggen.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is Antoing de enige stad in België die zich niet binnen een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale bevindt. Vanwege die symboliek koos Ecolo de “Safe Zone” van Antoing om haar nieuwe campagne te lanceren: “Laat ons Tihange 2 sluiten om de keuze voor een groene, kernenergievrije leverancier aan te moedigen”.
Patrick Dupriez, covoorzitter van Ecolo, verwees naar de kernramp in Fukushima en beklaagde zich over “de leugens en het gebrek aan transparantie”. “We weten nog altijd niet de ware omvang van de ramp. Buiten Japan heeft de bevolking compleet het vertrouwen verloren in kernenergie. Ondanks verschillende incidenten in België blijft de regering er koppig aan vasthouden.”
Ecolo vraagt de Belgen om hun contract op te zeggen bij leveranciers als Electrabel, die beroep blijven doen op kernenergie, en te kiezen voor een groene, kernenergievrije leverancier. “We willen die gevaarlijke energie niet meer die afkomstig is van onbetrouwbare centrales”, zegt de covoorzitter van Ecolo. (…)’

Reactie Electrabel
Electrabel betreurt ‘de desinformatie inzake zijn nucleaire activiteiten in België’.
Uit een bericht van Metro (België)
‘(…) “De Belgische centrales zijn de meest betrouwbare en stevige ter wereld”, aldus Electrabel. Het bedrijf voegt eraan toe dat het “ieder jaar 300 miljoen euro investeert om zijn productiepark te onderhouden en verbeteren”.
Het bedrijf is “verbaasd” over de oproep van Ecolo om het contract bij Electrabel op te zeggen. Naar eigen zeggen is Electrabel “de belangrijkste groene investeerder en producent van het land”. Het bedrijf deed een oproep om een “energiestrategie te ontwikkelen voor de komende 20 à 30 jaar”. (…)’

Bronnen
De Morgen, 12 maart 2016: Ecolo lanceert campagne: “Laat ons Tihange 2 sluiten”
Ecolo, petitie: Fermons Tihange 2 
Metro, 12 maart 2013: Electrabel “verbaasd” over campagne van Ecolo

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.