België: ‘scheurtjes’-reactoren mogen weer draaien

17 november 2015 – De twee Belgische kernreactoren die wegens scheurtjes waren stilgelegd mogen van de nucleaire toezichthouder FANC weer opgestart worden. De milieubeweging en linkse politici zijn boos.België gaat weer voluit voor kernenergie.  ‘Het is de doodsteek voor hernieuwbare energie.’

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 werden drie jaar geleden stilgelegd omdat er onvolkomenheden waren gevonden in de stalen wanden van de reactorvaten. (de onvolkomenheden kregen in de volksmond als gauw de naam ‘scheurtjes’.)
Na onderzoek mochten ze in 2013 weer gaan draaien, maar in maart 2014 werden ze weer stilgelegd omdat onderzoek had uitgewezen dat de ‘scheurtjes’ het staal wel degelijk konden verzwakken. Er bleken toen nog meer onvolkomenheden in het staal te zitten.
Maar nu heeft het FANC geconcludeerd dat het niet gevaarlijk is en mogen beide reactoren weer opgestart worden. De beslissing roept bij een aantal politici vragen op, omdat een Zwitserse centrale met vergelijkbare problemen onlangs nog werd stilgelegd.

Sinds de vier kernreactoren stilliggen dreigt er nu en dan een stroomtekort in België.

De beslissing om Doel 3 en Tihange 2 weer te laten draaien krijgt een extra betekenis nu ook twee andere reactoren die wegens hun leeftijd waren stilgelegd (Doel 1 en Doel 2) een levensduurverlenging krijgen en heropgestart mogen worden om nog tot 2025 door te gaan. Dat betekent dat binnenkort alle zeven Belgische kernreactoren weer draaien.
Overigens besloot België in 2002 dat stapsgewijs met kernenergie gestopt zou worden, maar dat besluit werd in 2009 op de langere baan geschoven en de reactoren zouden langer in bedrijf mogen blijven.

Dat vier stilgelegde reactoren nu weer in bedrijf komen, wordt in België de doodsteek voor de hernieuwbare energie genoemd. Als alle kerncentrales draaien zal de nucleaire energieproductie buiten de piekuren de volledige behoefte aan stroom dekken.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “De sector van de hernieuwbare energie wordt op die manier vakkundig de nek omgedraaid”, besluit Vande Lanotte. “We hebben dus een liberale regering die in een vrijgemaakte markt opnieuw een monopolie installeert.” Ook [de groene politieke partijen] Groen en Ecolo zitten op die lijn. “Als de scheurtjescentrales gecombineerd worden met de levensduurverlenging, dan solliciteert de regering-Michel naar de titel van ‘meest nucleaire regering van de laatste vijftig jaar'”, besluit Calvo. (…)’

 

Bronnen
De Morgen, 17 november 2015: ‘Scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 mogen worden heropgestart
Foto: De drie kernreactoren in Tihange. Een ligt er nu voor de tweede keer stil wegens ‘scheurtjes’, maar mag toch weer gaan draaien. (foto Electrabel)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.