Belgisch staatsbestel niet handig voor klimaat- en energiebeleid

16 augustus 2016Het ingewikkelde Belgische staatsbestel gebaseerd op gewesten en taalgrenzen zit een effectief klimaat- en energiebeleid in de weg, vindt de gedeputeerde Ludwig Vandenhove (provincie Limburg).

‘Waarom het energie- en klimaatbeleid beter wat meer Belgisch worden’. Een Nederlander die deze Vlaamse krantenkop leest denkt misschien dat er een ‘Belgische’ manier van doen mee bedoeld wordt. Dat is niet zo. ‘Belgisch’ staat hier voor ‘nationaal’.
We lazen de kop boven een artikel in Knack waarin een gedeputeerde van de provincie Limburg zich afzet tegen het versnipperde Belgische staatsbestel, waarin grote onderwerpen als energie- en klimaatbeleid eerst en vooral vorm moeten krijgen op regionaal/gewestelijk niveau.
De gedeputeerde Ludwig Vandenhove vindt dat dat anders moet ‘met het oog op een goede organisatie van de overheid en een transparant beleid’.
Vandenhove: ‘De aanpak van de klimaatproblematiek gebeurt nu in verdeelde slagorde. Eind vorig jaar heeft ons land echt een slechte beurt gemaakt naar aanleiding van de internationale Klimaatconferentie van Parijs. De Conferentie draaide al op volle toeren en in België was er nog geen onderling akkoord tussen de drie gewesten over de te leveren klimaatinspanningen. Zulke situaties doen ons imago in het buitenland natuurlijk geen goed. De Vlaamse klimaatproblematiek stopt niet aan de grenzen met Brussel en Wallonië en omgekeerd.’
Het bijzondere staatsbestel van België heeft volgens Vandenhove ook  vergaande gevolgen voor het energiebeleid gehad. ‘Waarom zijn er zoveel aanvragen voor windmolens vlakbij beide kanten van de taalgrens? De lusten voor ons, de lasten voor de anderen. Het is hetzelfde met de kerncentrales. Daarom werden/worden zij meestal gebouwd bij (lands)grenzen. Als we langs beide kanten van de (taal)grens het slechte voorbeeld geven, is het natuurlijk moeilijk om een ernstig en doorgedreven energiebeleid te voeren.’

Bronnen
Knack,  14 augustus 2016: ‘Waarom het energie-, natuur- en klimaatbeleid beter wat meer Belgisch worden’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.