Belgische kernreactor wéér stilgelegd en opnieuw gestart

11 juli 2016De Belgische kernreactor Tihange 2 is vrijdagavond opnieuw stilgelegd – voor de vierde keer dit jaar. Volgens de exploitant ging het om een ‘banaal incident’ en kon de reactor zondag herstart worden.

Uit een bericht van De Morgen 
‘(…) De nucleaire reactor Tihange 2 is [vrijdagavond] ongepland stilgelegd voor “een onderhoudsoperatie” aan de stoomturbine in het niet-nucleaire deel van de centrale. (…) Woordvoerder Serge Dauby benadrukt dat het om een banaal incident gaat, meer bepaald een lek op het niveau van het hydraulisch circuit van de stoomturbine. “Men moet goed beseffen dat we hier spreken over een industriële site die 320.000 onderdelen telt en dat een interventie als deze een non-event is.” (…)’

Een week eerder werd dezelfde reactor ook stilgelegd, maar dat was ‘gepland’. Deze keer is het voor de vierde keer dit jaar een ‘ongeplande’ stillegging.

Vorige week zaterdag werd dezelfde reactor nog herstart na een onderhoud van twee dagen, maar die interventie staat op de website van Engie niet als “ongepland” gecatalogeerd. Tihange 2 kreeg dit jaar al drie keer eerder met “ongeplande onbeschikbaarheid” te maken.
Bij de kernreactoren van Doel was er negen keer sprake van een ongeplande stillegging.
In Tihange ligt behalve Tihange 2 ook Tihange 1 stil, dit voor een imnspectie in verband met de beoogde levensduurverlenging.
Bronnen
De Morgen, 9 juli 2016: Tihange 2 voor vierde keer dit jaar ongepland stilgelegd
Het Laatste Nieuws, 10 juli 2016: Tihange 2 voor vierde keer dit jaar ongepland stilgelegd
Foto Tihange (foto Electrabel/Engie)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.