Bonn: Wiebes wil Nederland in EU-kopgroep en anti-kolencoalitie

Eric Wiebes, staatssecretaris van het ministerie van financien

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil samen met Nederlands buurlanden en de Scandinavische landen een kopgroep binnen de EU vormen die de CO2-reductie harder gaat aanpakken dan ze verplicht zijn. Daarnaast heeft Nederland zich in Bonn aangesloten bij een anti-kolencoalitie van landen die hun gebruik van steenkool voor stroomopwekking uiterlijk in 2030 willen stoppen, en zijn er afspraken gemaakt om arme landen te helpen hun landbouw aan te passen.

Samen met de Scandinavische landen en Nederlands buurlanden, wil minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een kopgroep binnen de EU gaan vormen die verdergaande klimaatafspraken maakt. Als andere landen ook meedoen, zegt hij, wil Nederland haar emissiereductiedoelstelling verhogen tot 55 procent.

Anti-kolencoalitie

In een interview met de NOS benadrukt hij opnieuw dat het aanpakken van het klimaatprobleem economische kansen biedt. Hij hoopt dat Nederlanders ervan overtuigd raken dat de maatregelen hun welvaart ook kan verhogen, zodra ze zien dat de transitie banen oplevert.

Nederland heeft zich daarnaast aangesloten bij een anti-kolencoalitie op initiatief van de Marshalleilanden, Groot-Brittannië en Canada. Hierin spreken twintig landen en twee Amerikaanse staten af om het gebruik van steenkool voor stroomopwekking uiterlijk in 2030 te hebben gestaakt. Om ook anderen aan te moedigen dat voorbeeld te volgen, willen ze hun kennis en technologie daarvoor delen.

Landbouw

Ook op het gebied van landbouw is inmiddels vooruitgang geboekt, meldt klimaatgezant Marcel Beukeboom aan het NOS. Er werd al vijf jaar onderhandelt over allerlei praktische afspraken in de landbouw, zegt hij, maar nu zijn concrete afspraken gemaakt over de manier waarop arme landen geholpen kunnen worden om de juiste maatregelen te nemen bij het aanpakken van hun landbouw.

Landen als Ethiopië hebben mede door de klimaatverandering de afgelopen jaren veel te maken gehad met toenemende droogtes, terwijl landen als Bangladesh juist te kampen kregen met onhistorische overstromingen. Om de impact daarvan op te vangen, zullen zij op korte termijn inroepende maatregelen moeten nemen.

Bronnen:

  • NOS.nl, 16 november 2017, ‘Wiebes bespreekt CO2-kopgroep op ‘ontroerende’ Klimaattop
  • NOS.nl, 15 november 2017, ‘Klimaattop in Bonn gaat beslissende fase in’

Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.