foto: Boskalis

Boskalis mag kabels voor Triton Knoll leggen

Boskalis heeft het contract verworven voor het leveren en installeren van de interne en exportkabels voor het offshore windpark Triton Knoll in het Britse deel van de Noordzee. Dat lag in de lijn der verwachtingen, want in september 2017 was het Nederlandse waterbouwkundige bedrijf al aangeduid als voorkeurpartner.

Die voorlopige overeenkomst is omgezet in een definitief contract ter waarde van 90 miljoen euro. Het was zolang wachten omdat de financiering van het hele project pas recent rond raakte.

Boskalis zal de werken in 2020 uitvoeren, in consortium met het Deense NKT Cables. Het zal wel twee eigen kabellegschepen inzetten voor de installatie van twee 57 kilometer lange strengen van telkens drie exportkabels en zevenennegentig (97) 66kV kabels binnen het windpark.

Triton Knoll is een initiatief van Innogy Renewables UK (59%), J-Power (25%) en Kansai Electric Power (16%). Het windpark ligt 32 kilometer uit de kust van Lincolnshire en 50 kilometer uit de kust van Noord-Norfolk. Triton Knoll wordt een van de meest kosteneffectieve windenergieprojecten in Britse wateren. Het zal negentig turbines van Vestas met een vermogen van elk 9,5 MW omvatten, samen goed voor 860 MW. Dat is, in optimale windomstandigheden, bijna zoveel als het gebundelde vermogen van de Belgische kernreactoren Doel 1 en Doel 2. De rotor heeft en diameter van 164 meter en bereikt in hoogste stand een hoogte van 187 meter.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.