Brits-Chinese relatie bekoeld door heroverweging kerncentrale Hinkley Point

Brits-Chinese relatie bekoeld door heroverweging kerncentrale Hinkley Point

17 augustus 2016De relatie tussen China en Groot-Brittannië staat op scherp sinds de nieuwe Britse premier Theresa May een streep zette door de plannen van de kerncentrale Hinkley Point. Ze maakt zich zorgen over de Chinese deelname aan het project. Bovendien wordt energie uit zon en wind steeds goedkoper. 

Het rommelt al tijden rond de geplande kerncentrale bij het Britse Hinkley Point. Het project werd geplaagd door financieringsproblemen en vertraging. Nu is de kernreactor aanleiding van een flinke koelte in de relatie tussen China en Groot-Brittannië.

Vlak nadat het Franse EDF na lang twijfelen het besluit nam om te investeren in de kerncentrale, stelde de net aangetreden Britse premier Theresa May meer bedenktijd te willen over de voortzetting van Hinkley Point. Ze maakt zich zorgen over de Chinese deelname aan het project. Het Chinese staatsbedrijf China General Nuclear Power (CGN) zou met een bijdrage van 6 miljard pond eenderde van de financiering op zich nemen. De reserve van May over de Chinese betrokkenheid is nog  aangewakkerd door de beschuldiging van de Verenigde Staten dat een medewerker van CGN gespioneerd heeft, aldus de Times.

China heeft een groot belang bij de bouw van Hinkley Point, omdat het land flink vaart wil maken met kernenergie en onder meer een kerncentrale wil bouwen in Bradwell in Essex. De Chinese ambassadeur is dan ook niet gecharmeerd van het besluit van May en waarschuwt in een brief in de Financial Times: ‘The bond between the two countries is at a crucial juncture’.

Uit een bericht van het ND
‘(…) Bij Hinkley Point staat, zo beweerde hij [Liu Xiaoming, de Chinese ambassadeur in Groot-Brittannië], het wederzijdse vertrouwen op het spel. Hij voegde eraan toe dat het land afgelopen jaren meer in het Verenigd Koninkrijk heeft geïnvesteerd dan in Duitsland, Frankrijk en Italië samen. (…)’

Het wantrouwen in China lijkt niet de enige reden waarom Hinkley Point opnieuw wordt bezien. De Britse overheid verwacht dat hernieuwbare energie veel goedkoper is dan de stroom uit Hinkley Point tegen de tijd dat de reactor af is, aldus The Guardian.

Uit een bericht van The Guardian
‘(…) An unpublished report by the energy department shows that it expects onshore wind power and large-scale solar to cost around £50-75 per megawatt hour of power generated in 2025. New nuclear is anticipated to be around £85-125/MWh, in line with the guaranteed price of £92.50/MWh that the government has offered Hinkley’s developer, EDF. (…)’

Zelfs offshore wind kan goedkoper, aldus Huub den Rooijen van The Crown Estate, het vastgoedinvesteringsfonds van de Britse Kroon. Hij verwijst naar de tender voor offshore wind in Nederland, gewonnen door DONG Energy.

Uit een ander artikel van The Guardian
‘(…) “The [wind] sector has undergone a sea change over the last few years, driven by rapid advances in technology, cost and the industry’s ability to deliver on time and to budget,” said Huub den Rooijen, the director of energy, minerals and infrastructure at the crown estate. (…) “Although there are differences in terms of regulation, most would agree that the Dutch are now going to be paying the equivalent of about £80/MWh for their 700 megawatt windfarm. That is significantly lower than Hinkley Point at £92.50/MWh.” (…)’

Nu Hinkley Point heroverwogen wordt, is het wel tijd voor een gedegen Brits energiebeleid, stellen experts in verschillende Britse kranten. Het land heeft namelijk nu al moeite om aan de elektriciteitsvraag te voldoen en vreest voor elektriciteitstekorten in de winter. Het nationale netwerkbedrijf National Grid waarschuwt dat de capaciteit deze winter slechts 0,1 procent hoger zal zijn dan de vraag, tegenover een buffer van 17 procent vijf jaar geleden, aldus The Guardian.

Hernieuwbare energie is een optie, dat blijkt wel uit de cijfers van de Britse overheid: in het eerste kwartaal van 2016 kwam een kwart van de stroom van hernieuwbare bronnen. Maar als hernieuwbare energie sterk groeit, moet er wel een programma komen voor onderzoek naar en ontwikkeling van energie-opslag, aldus energie-expert Nick Butler in de Financial Times. In een goed plan voor de toekomstige energievoorziening, moet volgens Butler ook over kernenergie (andere dan uit Hinkley Point), gasgestookte centrales en energiebesparing worden nadacht. Het opvangen van de weggevallen capaciteit als Hinkley Point niet doorgaat, is niet onmogelijk, maar vraagt een niveau van planning dat de afgelopen jaren nog niet voorkwam in het Britse energiebeleid, aldus Butler.

De Britse regering neemt in het najaar een definitieve beslissing over Hinkley Point, stelt een woordvoerder in The Times. Intussen heeft May een brief gestuurd naar haar Chinese collega Xi Jinping en een bezoek aangekondigd aan China. Zo wil ze het land overtuigen van het belang dat Groot-Brittannië hecht aan een goede relatie, aldus de Financial Times.

Bronnen
The Guardian, 16 augustus 2016: Theresa May reassures Xi Jinping over UK-China relations
The Guardian, 14 augustus 2016: Security is not the only reason to cancel Hinkley. There are many others
The Guardian, 14 augustus 2016: Crown estate wades into Hinkley Point nuclear debate
The Guardian, 11 augustus 2016: Solar and wind ‘cheaper than new nuclear’ by the time Hinkley is built
The Guardian, 11 augustus 2016:May urged to pull plug immediately on Hinkley C over spying allegations
Nederlands Dagblad, 15 augustus 2016: Londen ergert Peking met streep door kerncentrale Hinkley Point (via Blendle)
Financial Times, 17 augustus 2016: Theresa May confirms visit to China to steady relations (registratie)
Financial Times, 10 augustus 2016: China flexes its muscles over Hinkley Point (registratie)
Financial Times, 9 augustus 2016: Hinkley Point is a test of mutual trust between UK and China (registratie)
Financial Times, 1 augustus 2016: Britain can find opportunities beyond Hinkley (registratie)
The Times, 14 augustus 2016: May given legal get-out to pull plug on Hinkley nuclear plant
The Telegraph, 29 juli 2016: Theresa May delays Hinkley nuclear decision amid concerns over Chinese involvement
Government UK, 11 augustus 2016: Energy Trends: renewables

Foto: EDF

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.