(foto: FabLab/VUB)

Brusselse studenten zetten rector in de wind

FabLab VUB windturbines

Vijftig jaar geleden veroorzaakten de Vlaamse universiteitsstudenten storm en zetten ze de gevestigde machten in de wind, vandaag zijn de winden milder en stellen de studenten er vooral turbines aan bloot. Dat gebeurde tijdens de afgelopen week ook op de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Vijftien studenten van het tweede jaar bachelor industriële ingenieurswetenschappen testten er een week lang drie kleinschalige windturbines uit met een vermogen van elk 25 W. Ze plaatsen die turbines tijdelijk op het dak van het beschermde rectoraatsgebouw, een ontwerp van Renaat Braem uit diens ‘organische’ periode. Wegens het beschermde karakter van het zichtbepalende gebouw mogen de turbines er niet permanent opgesteld blijven.

Het initiatie kadert in het Smart City-onderzoek door het FabLab van de VUB. Dit moet ertoe bijdragen om Brussel een ‘smart city’ te maken.

Een groot led-scherm nabij het gebouw trok de aandacht van de duizenden dagelijkse voorbijgangers. Het scherm toonde het geactualiseerde rendement van elke windturbine. Er werden ook filmpjes van het werk van de studenten aan de turbines in het Fablab vertoond, net als beelden van het FabLab zelf.

Verhuis

De VUB Foundation wou hiermee fondsen werven voor het FabLab. Dat verhuist volgend jaar naar Usquare.brussels, de nieuwe universitaire stadswijk van de VUB en haar Franstalige tegenhanger ULB op de plaats van de voormalige rijkswachtkazerne langs de Kroonlaan. Met het geld kan FabLab nieuwe apparatuur aankopen, zodat de komende generaties studenten kunnen blijven werken aan de innovaties van morgen.

“In het FabLab ligt de nadruk op de praktijk,” zegt coördinator Lieven Standaert. “De studenten moesten praktische oplossingen vinden voor allerlei praktische problemen. De kleinschalige turbines moesten bestand zijn tegen alle mogelijke Brusselse weersomstandigheden. Bij het plaatsen van de turbines mocht het beschermde gebouw niet de minste schade oplopen. Ook daarvoor droegen ze de verantwoordelijkheid.” De VUB-rector, wiens kantoor zich onder het dak bevindt, bleef gespaard van lekken en andere ongemakken.

Mogelijk krijgt het project een vervolg in toekomstige bachelor- of masterproeven. “Misschien kunnen de turbines mee verhuizen naar de Kroonlaan,” stelt Standaert. “Maar we zijn niet op zoek naar een eventuele andere locatie. De turbines zijn overigens gemaakt om optimaal te functioneren bij windsnelheden zoals die zich in Brussel voordoen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.