Buurtbatterij houdt zonne-energie in de wijk

1 juli 2015 – Utilities meldt dat Enexis experimenteert met een ‘buurtbatterij’. Een praktijkproef in Etten-Leur heeft inmiddels bemoedigende resultaten geboekt.

Utilities: ‘Hoewel het opslaan van elektriciteit op dit moment financieel nog niet haalbaar is, wil Enexis hiermee toch praktijkervaring opdoen. Daarom ontwikkelde het bedrijf de Smart Storage Unit, ook wel de buurtbatterij genoemd. Een praktijkproef in Etten-Leur wees uit dat het mogelijk is lokaal opgewekte zonne-energie op te slaan en zo het middenspanningsnet te ontlasten.’
Het experiment begon in 2012.

Uit een bericht van Enexis bij de start van het experiment
(…) Enexis onderzoekt in samenwerking met collega-netbeheerder Alliander en onderzoeksbureau TNO met dit project welke bijdrage de Smart Storage Unit (SSU) kan leveren aan een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening. “We willen klaar zijn voor de toekomst en onderzoeken wat de impact van zo’n unit is.”, benadrukt projectleider Sander Schouwenaar. “Overdag is er namelijk vaak een overschot aan duurzaam decentraal opgewekte energie ten opzichte van de lokale vraag. De energie die overblijft wordt getransporteerd naar andere klanten in Nederland. ’s Avonds daarentegen verbruiken klanten meer dan ze opwekken en dan wordt er in dit geval weer energie naar Etten-Leur getransporteerd. Door opslag in een SSU kan Enexis dit transport minimaliseren. Het overschot aan energie van overdag wordt dan ’s avonds, zonder netverlies, op dezelfde locatie ingezet.”
In de Smart Storage Unit staan vier accubatterijen (lithium-ion-accu’s, ook wel ‘Li-Ion-accu’s’). Elke batterij bevat 29 Li-Ion-modules en een Batterij Management Systeem (BMS). Dat zorgt voor de communicatie met alle afzonderlijke modules en met het systeem als geheel. Maximaal kunnen de batterijen laden met 100kW en ontladen met 400kW. De batterijen bevatten voldoende energie om ongeveer 200 woningen in deze wijk ruim 2 uur van elektriciteit te voorzien. (…)

 

Bronnen
Utilities, 30 juni 2015: Buurtbatterij houdt zonne-energie in de wijk (alleen voor abonnees)
Enexis, 4 september 2012: Primeur met slim opslaan van elektriciteit in openbaar net: Enexis installeert Smart Storage Unit in Etten-Leur

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.