Campagne: ‘Zorgen maken over klimaatverandering is niet links of rechts’

Campagne: ‘Zorgen maken over klimaatverandering is niet links of rechts’

30 januari 2017 –  Er is in Nederland een klimaatcampagne van start gegaan: ‘Kies voor Klimaat. De titel lijkt een link te leggen naar de aanstaande verkiezingen. De campagne bestaat op dit moment uit ‘posters’ met quotes van een aantal ondernemers. Over de initiatiefnemers en financiers geeft de campagne geen informatie.

‘Wij maken ons allemaal grote zorgen over klimaatverandering en werken aan oplossingen. Het kan en moet sneller. Het klimaat is niet van links of rechts, maar van ons allemaal.’ En die ‘wij’ zijn: Feike Sijbesma (CEO DSM), Paul Polman (CEO Unilever), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Patrick Lammers (CEO Essent/Country Chair Innogy NL), Marc Zwaaneveld (CEO Van Ganzewinkel), Peter Molengraaf (CEO Alliander), Jeroen de Haas (CEO Eneco), Eelco Blok (CEO KPN), Roger van Boxtel (president-directeur NS), Wiebe Draijer (bestuursvoorzitter Rabobank), Ewoud Goudswaard (directeur ASN Bank), Frans van Houten (CEO Royal Philips) en Thomas Heerkens (algemeen directeur Landal GreenParks).

Zij vragen via eigen ‘posters’ te ‘kiezen voor het klimaat’.
Ze doen ook een oproep aan iedere Nederlander: ‘Je kan voor het klimaat kiezen door zelf dingen te doen. Door duurzame producten te kopen steun bedrijven die ook klimaatverandering willen stoppen. Of door slimmer om te gaan met energie. (…) Door bijvoorbeeld vaker de fiets te nemen in plaats van de auto of minder vlees te eten. Dat is goed voor ons klimaat, onze gezondheid, onze portemonnee en alle mensen om ons heen. (…)’
De website van Kies voor klimaat.nu geeft voorbeelden wat ieder zelf nog meer kan doen:

 • Drink kraanwater in plaats van water uit een (plastic) flesje
 • Eet duurzame vis
 • Kies een echt groene (lokale) energieleverancier
 • Eet groenten en fruit uit het seizoen en uit de streek
 • Maak je huis energieneutraal
 • Koop zonnepanelen
 • Doe met je collega’s mee aan het Low Car Diet
 • Reis met een OV/Mobiliteitskaart
 • Rijd elektrisch
 • Kies voor een groene bank
 • Ruil, leen en lease kleding

Iedereen die dat wil kan voor de campagne posters inbrengen: ‘Wil je een eigen poster? Of één voor je directeur, een bekende Nederlander, je sportheld? Laat het ons weten en dan gaan wij aan de slag. Hoe meer informatie hoe sneller we deze kunnen maken en groter de kans dat het gaat lukken. Denk hierbij aan: Voor wie is de poster?, Wat is zijn of haar functie/beroep?, Email van persoon op de poster, Idee voor een titel en/of tekst, en een foto.’
De posters worden in ieder geval via Twitter verspreid en als buitenreclame in o.a. bushaltes.

De website geeft geen uitsluitsel over de initiatiefnemers en maakt ook niet duidelijk of er ‘Kiezen voor het klimaat’ een oproep in verband met de verkiezingen is. We hebben de campagneorganisatie om meer informatie gevraagd, maar die (nog) niet gekregen.

Bronnen
Website Kies voor Klimaat
Twitter Kies voor Klimaat (‘Niet links of rechts maar samen tegen klimaatverandering’
Foto’s: KiesVoorKlimaat

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.