Capaciteit kerncentrale Tihange tijdelijk omlaag door nieuw incident

151221-Tihange

25 januari 2016Door een waterlek in het niet-nucleaire deel van de reactor, draaide kernreactor Tihange 2 zondag tijdelijk op een lager vermogen. Zondagavond is de reactor weer helemaal opgestart. 

Zondagochtend werd het lek opgemerkt en de capaciteit van de reactor omlaag bijgesteld.

Uit een bericht van De Tijd
‘(..) ‘Het gaat om een klein waterverlies in één van de backup-systemen voor het koelwater dat de installaties in de machinezaal bevoorraadt. Het backup-systeem staat volledig buiten de nucleaire productie’, aldus Geetha Keyaert.
Het vermogen van reactor 2 is zondagavond opnieuw geleidelijk opgetrokken. Na enkele uren draaide ze opnieuw op volle kracht. (…)’

Engie, moederbedrijf van exploitant Electrabel van de kerncentrale in Tihange, meldt op de website dat het incident duurde van 11.15 tot 15.30 uur.

In de kernreactor Tihange 2 – ook bekend als een van de ‘scheurtjescentrales’ omdat er eerder haarscheurtjes zijn geconstateerd aan de buitenkant van het reactorvat – zijn vaker problemen. In december werd de centrale weer opgestart, nadat hij sinds maart 2014 had stilgestaan.

Op het moment is er in België, maar ook in buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg, protest tegen de kerncentrales in Tihange en Doel. Ook die laatste kerncentrale heeft verschillende incidenten gehad.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Als het aan Aken, Maastricht en een aantal andere gemeenten in de grensregio ligt, wordt de centrale van Tihange zo snel mogelijk gesloten. De gemeenten willen daarvoor naar de rechter stappen. (…)’

En de Belgische partij Groen startte zondag een campagne tegen de kerncentrale in Doel.

Bronnen
De Tijd, 24 januari 2016: Nieuw incident in kerncentrale Tihange
De Morgen, 24 januari 2016: Verminderde capaciteit na nieuw incident bij kernreactor Tihange 2
Engie Transparancy, 24 januari 2016: BE Unplanned unavailability TIHANGE 2
NOS, 24 januari 2016: Kernreactor Tihange 2 op lager vermogen door lek

Zie ook
FluxEnergie, 25 januari 2016:
In ons dossier Kernenergie vindt u de eerdere berichten over de kerncentrales in België (en meer over kernenergie)

Foto: Kerncentrale Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.