CDA: ‘Kolencentrales hoeven niet meteen dicht’

CDA: ‘Kolencentrales hoeven niet meteen dicht’

14 december 2015Nu er een klimaatakkoord ligt, betekent dat nog niet dat de kolencentrale in de Eemshaven meteen dicht moeten. Dat stelt Agnes Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA.

Mulder in een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Er zijn partijen die dit [dat Nederland volgens het nieuwe klimaatakkoord een flinke CO2-reductie moet halen] aangrijpen om te pleiten voor sluiting van de gloednieuwe kolencentrales die we net aan het opstarten zijn in de Eemshaven. Dat lijkt ons als CDA niet verstandig. Het zou een enorme desinvestering zijn en om in 2030 ver genoeg te komen zijn er ook andere manieren. Je kan bijvoorbeeld energie besparen en de uitstoot van woningen en fabrieken flink terugdringen. Een goed voorbeeld zijn de energieneutrale woningen in Loppersum.” (…)’

Met dat laatste doelt Mulder op de pilot van Centrum voor Veilig Wonen, dat 23 woningen in en rond Loppersum gelijktijdig aardbevingsbestendig én energieneutraal wil maken.

Mulder wil de kolencentrales op termijn wel sluiten, maar niet meteen. Voor meer windmolens voelt ze ook niet. Zonnepanelen, getijdenenergie, zoet-zoutwaterenergie, energie uit zeewier, dat zijn opties waar de CDA-er aan denkt. Daar liggen volgens haar ook kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Verder noemt Mulder het afvangen en opslaan van CO2 uit de kolencentrales als optie. ‘Er komt waarschijnlijk een proef in Rotterdam met de opslag van CO2 onder de zee. Laten we eerst kijken wat daar de ervaringen zijn’, aldus Mulder in het Dagblad van het Noorden.

CDA stemde eind november, net als de VVD, niet in met de motie van D66 om alle Nederlandse kolencentrales te sluiten. Dus ook de nieuwe in de Eemshaven. De motie werd door een kamermeerderheid aangenomen.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 14 december 2015: CDA’er: centrales niet meteen dicht
FD, 26 november 2015: Tweede Kamer stemt voor sluiting kolencentrales (registratie)
Foto: Kolencentrale Eemshaven (Essent/Koos Boertjens)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.