China zet met nieuwe vijfjarenplan in op leiderschap hernieuwbare energie

China zet met nieuwe vijfjarenplan in op leiderschap hernieuwbare energie

18 maart 2016Terwijl in Europa de duurzame investeringen fors teruglopen, doet China er juist een flinke schep bovenop. Van 2016 tot 2020 wil China de capaciteit voor windenergie verdubbelen, voor zonne-energie verdrievoudigen en het aantal elektrische voertuigen moet maal tien. 

China presenteerde deze maand het vijfjarenplan voor 2016 – 2020. Third Generation Environmentalists (E3G), een onafhankelijke denktank voor klimaatdiplomatie en energiebeleid, maakte een analyse van het Chinese plan. Het advies aan Europa: scherp de duurzame energiedoelen aan of je mist de boot.

Conclusies in de analyse van E3G:

  • Het nieuwe Chinese vijfjarenplan stelt duidelijk dat China van plan is de duurzame technologiemarkt te domineren, zowel in eigen land als in het buitenland.
  • China heeft de EU in de laatste vijf jaar ingehaald in de snelheid waarmee nieuwe hernieuwbare energie wordt gerealiseerd, uitgaven voor onderzoek en innovatie, energienetwerken en elektrische voertuigen. Het nieuwe vijfjarenplan versnelt de ontwikkeling van China in de CO2-arme economie. In 2020 wil China twee maal zoveel windenergie hebben, drie maal zoveel zonne-energie en tien maal zoveel elektrische voertuigen. Veel meer dan Europa, waar de duurzame investeringen juist terugvallen.
  • China’s plan is een strategische uitdaging voor de Europese CO2-arme economie. Door de schaalvergroting wordt hernieuwbare energie goedkoper en dat creëert kansen voor Europese bedrijven. Maar Europa riskeert zijn concurrentievoordeel te verliezen als de eigen schone energiemarkten verzwakken. De Europese regeringen moeten reageren door de doelen voor hernieuwbare energie in Europa aan te scherpen.

Uit het bericht van E3G

 1. China is investing over twice as much in clean energy than the EU.

E3G figuur 1

2. With plans to deploy 3.5 times more wind power and 6 times more solar, China is leaving Europe behind.

E3G figuur 2

3. Chinese R&D spending has risen 73% in the last 5 years – compared to 17% in the EU.

E3G figuur 3

4. Strongly competitive on electric vehicles, China plans to increase sales tenfold by 2020.

E3G figuur 4

  5. Large-scale investment in low carbon infrastructure will help China dominate wind and solar energy markets.

E3G figuur 5

Bronnen
E3G, 17 maart 2016: China plans to dominate clean tech race
E3G, maart 2016: Pulling ahead on clean technology: China’s 13th Five Year Plan challenges Europes Low Carbon Competitiveness (pdf)

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.