Cleantech: ‘Hup, Nederlandse bedrijven! Pak die kansen!’

160122-NanoLab2

22 januari 2016 – ‘Hup Nederlandse bedrijven! Pak die kansen!’ Zo zou je de inspirerende analyse van FD’s Sabine Sluijters kunnen samenvatten over Nederland en de cleantech-industrie. Maar ondanks de vele kansen loopt Nederland op dit moment helaas nog wel achter.

Eerst een verklaring voor de achterstand van Nederland
De Nederlander Bertrand van Ee, voorzitter van de internationale organisatie Climate-Kic, heeft een opmerkelijke verklaring voor de achterstand van Nederland in cleantechsector.
‘(…) ‘Ideeën zijn er genoeg’, zegt Van Ee. ‘De vraag is of Nederland die ook voldoende kan verzilveren.’ Volgens van Ee komt dat door de fossiele erfenis van Nederland metkroonjuwelen als Gasunie en Shell. Die remt de innovatie. ‘Het is moeilijk om je oude schoenen weg te doen voordat je nieuwe hebt,’ zegt Van Ee. De overheid zou volgens hem veel meer als ‘launching customer’ kunnen optreden en zo de markt voor cleantechinnovaties stimuleren. Volgens Loorbach is ook het zwalkende overheidsbeleid ten aanzien van duurzame energie debet aan het achterblijven van de cleantechsector in Nederland. ‘Politiek moet heldere doelen stellen. Want met helderheid schep je ruimte voor innovaties.’ (…)’

Dan waar we het niet moeten zoeken

  • Geen zonnepanelen of batterijen (‘Die markt is al vergeven’, zegt professor Derk Loorbach, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit)

Dan waar we het wel moeten zoeken

  • Nanotechnologie (hightechclusters rond Eindhoven en Enschede) (‘‘Voor de opslag en opwekking van zonne-energie zullen we veel nanostructuren nodig hebben’, zegt professor innovatiemanagement Egbert-Jan van Sol. ‘Dat is hele complexe machinebouw waar we van oudsher sterk in zijn.’)
  • De markt van het elektrisch rijden (zie afzonderlijk bericht FluxEnergie)

Hoe groot is de cleantechmarkt wereldwijd?

  • Wereldwijd zo’n € 4.400 tot € 5.000 mrd
  • Zal sterk groeien door akkoord van Parijs
  • Enorme veranderingen in de energievoorziening (m.n. digitalisering)
  • McKinsey: ondanks dat de resultaten even tegenvallen, is cleantech géén zeepbel.
  • Er moeten alternatieven voor fossiel komen. Van Sol tegen FD: ‘Als je uitrekent over hoeveel energie dat gaat, word je daar stil van.’

Bronnen
FD, 22 januari 2016: ‘Als je uitrekent om hoeveel energie het gaat, daar word je stil van’ (Registratie)
Website Climate-KIC (‘The EU’s main climate innovation initiative’)
FluxEnergie, 22 januari 2016: Nederland heeft grote kansen op de markt van elektrisch rijden
Foto: Kavli Institute of Nanoscience Delft

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.