COP21 – Amerikaanse staten: ‘Obama’s klimaatbeloften zijn illegaal’

25 november 2015Vertegenwoordigers van de Amerikaanse staten West Virginia en Texas waarschuwen regeringsleiders in een open brief. De beloftes die Obama doet in de klimaatonderhandelingen in Parijs zijn gebaseerd op een illegaal plan, stellen ze.

West Virginia en Texas stuurden de brief naar John Kerry en verzonden hem ook meteen naar de regeringsleiders van China, India, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België. Kerry moet volgens de schrijvers op de klimaattop duidelijk maken dat er ‘significant legal limits’ zijn aan Obama’s ‘ability either to carry out the promises he has made in advance of Paris 2015 or to enforce any agreement arising out of the summit’.

De basis van de klimaatbeloftes van Obama is het Clean Power Plan, het plan van de Amerikaanse regering om de CO2-uitstoot in het land in 2030 met 32 procent terug te dringen (ten opzichte van de uitstoot in 2005). Maar verschillende staten, aangevoerd door kolenstaat West Virginia en oliestaat Texas, stapten naar de rechter. En de kans is groot dat de rechter het plan vernietigt, aldus de aanklagers.

De staten benadrukken in de brief ook dat wettelijk bindende afspraken in Parijs eerst nog door de meerderheid van de senaat moet worden goedgekeurd ‘which would be impossible given its current Republican majority’.

Bronnen
Financial Times, 24 november 2015: States warn US climate plan is illegal (registratie)
Brief van West Virginia en Texas aan Kerry en regeringsleiders, 23 november 2015

Foto: United Nations University

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.