COP21 – ‘China wordt leidend in klimaataanpak’

3 november 2015 – Het Financieele Dagblad heeft vandaag een interview met Albert de Haan van de Europese klimaatbeurs ECX. De Haan komt veel in China en hij is ervan overtuigd dat China leidend gaat worden in de klimaataanpak.

De Haan is veel in China om daar te praten over het opzetten van CO2-beurzen. Hij is zo stellig over de rol van China, omdat hij weet hoe groot alleen al de gezondheidsschade is door luchtvervuiling: $ 300 mrd per jaar. Hij wijst erop dat er in de ziekenhuizen al kindjes van negen jaar liggen met longkanker.

Er gebeurt in China ook al heel veel:

  • China is de grootste producent van zonne-energie
  • Er is al heel veel elektrisch vervoer
  • Zeven steden zijn al drie jaar bezig met emissie-handel
  • China heel tot doel in 2020 45% minder CO2 uit te stoten (EU: 21%)
  • 6 terawatt aan vervuilende kolencentrales is vervangen door schonere kolencentrales
  • Het nieuwe vijfjarenplan heeft veel niet-fossiel;e doelstellingen

Uit het interview van het FD met De Haan
‘(…) China wordt gewoon leidend op klimaatgebied in de wereld. (…) Er zijn wel partijen die tegen zijn, maar in China is dat niet zo gemakkelijk. (…) Een lobby zoals in Europa is er dan ook niet. Dat maakt het proces wel makkelijker en sneller.(…) Ik heb er goede hoop op [dat ze 45% minder uitstoot gaan halen] . Als ze daar iets willen, gebeurt het ook. Natuurlijk zijn er ook daar sceptici en is niet iedereen even gemotiveerd, maar er zitten zo veel slimme mensen in China.(…)’

Het FD brengt in de aanloop naar de klimaattop in Parijs een reeks verhalen over de problematiek en mogelijke oplossingen.

Bronnen
FD, 3 november 2015: ‘China wordt leidend in de wereld op het gebied van klimaat’  (Registratie)
Foto Beijing (foto FluxEnergie/Paul Tolenaar)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.