COP21 – De eerste reacties op de nieuwe tekst

10 december 2015Bij de onderhandelaars heerste gisteren een welwillende stemming over de nieuwe concepttekst van het klimaatakkoord. Er waren ook zorgen, zowel binnen als buiten de onderhandelingszalen.

Reacties onderhandelaars

Eurocommissaris Cañete: We werken aan verbetering
De Verenigde Staten wisten de nationale klimaatbeloftes (INDC’s) uit de tekst te krijgen, iets waar de EU fel tegen is. Ook is de EU niet blij met de verwijdering van de uitstoot door lucht- en scheepvaart uit het akkoord. ‘We will work to improve it [het akkoord]. We invite other countries to join us.’ (Guardian)

Barbados: We tekenen niet voor ondergang van onze mensen
Trinidad and Tobago waarschuwde dat het akkoord mislukt is als het niet het 1,5 graden-doel nastreeft. Barbados stelde het sterker: ‘We will not sign off any agreement that represents a certain extinction of our people.’ (Guardian)

Rusland: Onderhandeling zin voor zin opnieuw
Rusland, dat eerder beloofde niet dwars te liggen bij een akkoord waar de meerderheid vóór was, stelde in reactie op het laatste concept dat zin voor zin opnieuw onderhandeld moest worden. (Guardian)

Reacties buiten de onderhandelingszalen

Staatssecretaris Dijksma: Voorzichtig optimistisch
‘Ik ben heel erg blij dat deze tekst er nu ligt. Het is een heel groot compliment waard voor het Franse voorzitterschap.’ Toch denkt Dijksma dat er nog een ‘stevig onderhandelingsproces in het verschiet ligt’. (NOS)

Directeur Pols van Milieudefensie: Er is geen vooruitgang geboekt
Op de twee belangrijkste geschilpunten is het meningsverschil nog even groot. Dat wil zeggen: op het gebied van financiering – welke landen gaan wat betalen – en voor wat betreft de doelstelling hoeveel de aarde nog verder ‘mag’ opwarmen, 2 graden of maar anderhalve graad. In het laatste geval moet de uitstoot van broeikasgassen nog veel verder naar beneden. (NOS)

Kaisa Kosonen (Greenpeace International): Besmeurd
Een aantal van de woorden in de nieuwe tekst zijn ‘besmeurd met de vingerafdrukken van de olieproducerende staten’. ‘Het is goed dat een temperatuurdoel van 1,5 graden nog steeds een van de opties is’, maar het is volgens haar slecht nieuws dat de doelstellingen voor de uitstoot van landen ‘zo zwak zijn’. (FD)
‘It’s a mix of the good, the bad and the ugly, but we’ve got three days to force the worst stuff out and get a decent deal. It’s crunch time now.’ (Yahoo News)

Faiza Oulahsen (Greenpeace Nederland): Teleurgesteld
Jammer dat het akkoord niet serieus werk maakt van de doelstelling om de aarde met niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen. ‘Als we het doel van 1,5 graad serieus nemen, moeten we radicaal afscheid nemen van fossiele brandstoffen.’ (NOS)

Thoriq Ibrahim: Leadership needed
Hij is milieuminister van de Malediven en voorzitter van de Alliance of Small Island States
‘It’s now up to us ministers to show the leadership needed to make hard decisions that put the interests of people and the planet ahead of short-sighted politics.’ (Yahoo News)

Bas Eickhout (GroenLinks): Teleurgesteld
Hij is Europarlementariër voor GroenLinks en van huis uit klimaatwetenschapper, bovendien officieel waarnemer op COP21
‘De tekst is op een heel aantal punten afgezwakt. Op de hoofdthema’s, het geld bijvoorbeeld, is nog volop discussie. Maar veel andere onderwerpen zijn eenvoudigweg uit de tekst verdwenen. Bijvoorbeeld de sectoren scheepvaart en luchtvaart worden nu helemaal niet meer genoemd.’ (NOS)
‘Niets over internationaal luchtverkeer en scheepvaart. Geen tekst meer over hoge CO2-investeringen. Slecht.’ (FD)

Marita Hutles (Oxfam Novib): Nog geen oordeel
“Wat betreft ‘klimaatfinanciering’ kan het nog alle kanten op. Voor de allerarmsten is het cruciaal dat in de laatste fase van de onderhandelingen hun belangen niet van tafel verdwijnen.” (NOS)

 

Bronnen
NOS, 9 december 2015: Gemengde reacties op ontwerptekst klimaattop
FD, 9 december 2015: Nieuw concept-klimaatakkoord in Parijs (Registratie)
Yahoo News, 9 december 2015: Climate-saving deal within reach as Paris deadline looms

Foto: UNFCCC

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.