COP21 – Klimaatparade Amsterdam: 7000 deelnemers

Klimaatparade Amsterdam: 7000 deelnemers

30 november 2015 – De Klimaatparade in Amsterdam telde ondanks het slechte weer 7.000 deelnemers. Ook in de rest van de wereld kwamen veel mensen op de been. In Parijs, waar samenscholing verboden is, werden demonstranten opgepakt. 

De Klimaatparade startte gisteren om 12 uur op het Museumplein in Amsterdam. Ondanks het slechte weer, kwamen er toch zo’n 7000 deelnemers. Ze pleitten voor minder CO2-uitstoot door minder fossiele brandstoffen en meer hernieuwbare energie. De Klimaatparade is georganiseerd door Oxfam Novib, Greenpeace, Milieudefensie, WISE, Fossielvrij NL, Avaaz, Hivos, Transition Towns Nederland en Studenten voor Morgen.

20151129 Klimaatparade

De organisatoren over het doel van de Klimaatparade
‘(…) Waar politici blijven treuzelen met het nemen van harde maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken, zijn de initiatieven van individuen en groene bedrijven haast niet meer te tellen. Overal ter wereld worden energiecoöperaties opgericht, energieneutrale huizen gebouwd en protestacties georganiseerd. In Nederland komen al die groene voorlopers op 29 november in Amsterdam samen voor de Klimaatparade, een bonte stoet aan de vooravond van de klimaattop. De boodschap aan de Nederlandse politiek is simpel, maar krachtig: maak een einde aan het fossiele tijdperk, neem als rijk land je eerlijke aandeel in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en roep klimaatverandering een halt toe. (…)’

Ook in de rest van de wereld waren klimaatprotesten. In Australië gingen in Sydney, Canberra, Melbourne en Perth zo’n 60 duizend mensen de straat op. ‘Deelnemers droegen borden met teksten als “We kunnen niet op water lopen” en “Verhoog je stem, niet het zeepeil”‘, aldus de NOS.

350.org

Ook in  onder meer Londen, Berlijn, Kopenhagen, Barcelona, Manilla, Cairo, Tokyo, Samoa, Nepal, Nieuw-Zeeland, Griekenland, Indonesië en Hong Kong gingen mensen de straat op om te protesteren voor actie tegen klimaatverandering.

In Parijs is, na de terroristische aanslagen, de noodtoestand uitgeroepen en is samenscholing verboden. Tóch waren er zondag protesten, waaronder een menselijke ketting op straat. De politie arresteerde 208 demonstranten en zette traangas in.

Ook plaatste Frankrijk al in de aanloop naar de klimaattop 24 activisten onder huisarrest.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De activisten worden verdacht van het plannen van een gewelddadig protest bij het begin van de conferentie. “Ze worden onder huisarrest geplaatst omdat ze in het verleden geweld hebben gebruikt tijdens demonstraties, en omdat ze hebben gezegd dat ze de noodtoestand niet zullen respecteren”, zei Cazeneuve. (…)’

Bronnen
Website Klimaatparade
Website 350.org over de klimaatmarsen wereldwijd
Parool, 29 november 2015: ‘Klimaatparade’ in Amsterdam, betoging in Parijs verboden
Telegraaf, 29 november 2015: Duizenden lopen in Amsterdam voor het klimaat
Volkskrant, 29 november 2015: 208 arrestaties bij klimaatdemonstraties Parijs
NOS, 28 november 2015: Huisarrest voor 24 Franse activisten in aanloop naar klimaattop

Foto boven: Twitter
Foto midden: Flickr, Guido van Nispen
Foto onder: protest in Samoa, 350.org

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.