COP21 – NRC: ‘130 klopt niet met inzet Nederland op klimaattop’

NRC: ‘130 klopt niet met inzet Nederland op klimaattop’

11 november 2015De maximum snelheid op meer plekken verhogen naar 130 kilometer per uur is niet te rijmen met de inzet van Nederland op de klimaattop in Parijs, stelt NRC Next in een redactioneel commentaar.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen maakte vorige week bekend dat volgend jaar op meer trajecten 130 kilometer per uur gereden mag worden. Die stap, genomen in de maand dat de klimaattop in Parijs start, valt niet te rijmen met de Nederlandse klimaatdoelen, stelt NRC Next.

De uitbreiding van 130 kilometerwegen komt niet als een verrassing en zal ook niet doorslaggevend zijn in het wel of niet slagen van de klimaattop, relativeert NRC Next. Maar harder rijden, zorgt voor meer vervuilende uitstoot.

Uit het bericht van NRC Next
‘(…) “Het streven van de Europese Unie naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 40 procent in 2030 wordt er zeker niet mee gediend.” (…)’

Na de nu aangekondigde uitbreiding van de 130 kilometerwegen, volgen meer trajecten.

Uit een bericht van Rijksoverheid
‘(…) Rijkswaterstaat zal begin volgend jaar de maximum snelheid op 19 trajecten verhogen naar 130 km/h. Het gaat onder meer om trajecten op de A27, A28, A50, A58 en de A65. Na deze verhoging mag op 61 procent van de autosnelwegen in Nederland 24 uur per dag (51 procent) of ’s nachts (10%) 130 km/h worden gereden. (…)
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “Met deze uitbreiding van de 130-wegen zetten we een volgende stap in ons snelhedenbeleid. We streven er naar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km/u kunnen rijden. We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 km/u mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger.” (…)’

Bronnen
NRC Next, 10 november 2015: Maximumsnelheid van 130 is moeilijk te rijmen met inzet Nederland op klimaattop VN (via Blendle)
Rijksoverheid, 5 november 2015: Maximum snelheid op 19 trajecten omhoog

Foto: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.