COP21 – ‘Rutte, ga in de hoek staan en je diep schamen’

Rutte staat in Parijs met vrijwel lege handen’

30 november 2015De ‘Duurzame 100’ roepen premier Rutte op tot een meer ambitieuze opstelling bij de klimaattop in Parijs. ‘De Nederlandse inzet bij de klimaattop in Parijs is veel te mager.’

De Duurzame 100 is een lijst van ‘groene Nederlanders’ die een onafhankelijke jury ieder jaar vaststelt op verzoek van het dagblad Trouw. Trouw heeft de 100 nu een enquête voorgelegd over de Nederlandse klimaatinspanningen en over de opstelling die Nederland in Parijs zou moeten kiezen.

Uit het verslag van Trouw over de enquête
‘(…) In de antwoorden klinkt grote teleurstelling door over de opstelling van de Nederlandse overheid tegenover het klimaatprobleem. “Ga in de hoek staan en je diep schamen”, zegt Christiaan Brester, directeur van Lens Energie op de vraag wat hij premier Rutte zou willen meegeven naar Parijs. Ook ondernemer Maurits Groen, dit jaar nummer één op de lijst, vraagt zich af wat Rutte in Parijs denkt te gaan doen. “Blijf liever thuis om eerst je huiswerk te maken: het naleven van het vonnis van de rechtbank in de klimaatzaak, het sluiten van kolencentrales, maak een Deltaplan voor een volledige energieneutraliteit in gebouwde omgeving binnen vijftien jaar, et cetera.”
De premier moet moed tonen en actie ondernemen, stellen velen uit de Duurzame 100. “Heb lef en spreek je uit”, laat Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) weten aan Rutte. En Karen Maas, financieel expert van de Erasmus Universiteit: “Het is tijd om door te pakken. Schud het Calimerogevoel van de schouders.” Nederland wordt daar alleen maar beter van, denkt de Duurzame 100. “Een effectief klimaatbeleid betekent economische groei en nieuwe banen, dus ga ervoor”, is de boodschap van Ad van Wijk, hoogleraar aan de TU Delft. (…)’

Over wat er moet gebeuren zijn de Duurzame 100 redelijk eensgezind: een belasting op CO2-uitstoot, het sluiten van de kolencentrales, inzetten op energiebesparing, ontbossing tegengaan, minder dierlijke eiwitten eten.

Bronnen
Trouw, 30 november 2015: Duurzame 100 roept Rutte op tot meer actie voor het klimaat (via Blendle)
Trouw, 30 november 2015: Heb lef! Doe wat! (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.