Corruptie: twee topmannen Gazprom voor Zwitserse rechter

1 december 2015Voor een Zwitserse rechtbank is gisteren een proces begonnen tegen twee Gazprom-topmannen wegens corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. 

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Het is voor het eerst dat in West-Europa strafrechtelijk actie wordt ondernomen tegen corruptie in de top van het door het Kremlin gestuurde gasconcern, het grootste ter wereld. In ruil voor het smeergeld zou de opdracht voor de bouw van gasturbines voor vijf compressorstations van de Jamal Europe-leiding naar een dochterbedrijf van Siemens zijn gegaan. Door de pijpleiding pompt Gazprom jaarlijks zo’n 32 miljard kuub Russisch gas via Wit-Rusland en Polen naar Duitsland. (…) Het gaat om de topmanagers Bogdan Boedzoeljak (69), tot 2008 lid van de raad van bestuur van Gazprom, en zijn plaatsvanger Aleksandr Sjajchoetdinov (56). Die laatste is nog steeds verantwoordelijk voor pijpleidingen en ondergrondse gasopslag. (…)’

De behandeling is overigens verdaagd in verband met taalproblemen. Ook moet nog duidelijk worden of de Gazprom-topmannen als ambtenaar beschouwd kunnen worden. Alleen als ambtenaar kunnen ze berecht worden.

 

Bronnen
NRC Next, 30 november 2015: Topmannen Gazprom voor rechter wegens smeergeld (via Blendle)
Handelszeitung, 30 november 2015: Gazprom-Prozess wegen Streit um Sprache verschoben

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.