CrowdNett: thuisbatterijen als back-up voor landelijk stroomnet

CrowdNett: thuisbatterijen als back-up voor landelijk stroomnet

30 september 2016Eneco is ervan overtuigd dat thuisbatterijen een belangrijke rol kunnen gaan spelen als back-up voor het landelijke stroomnet. Het is vandaag daarom met een nieuwe dienst begonnen: Crowdnett. De eigenaar van de thuisbatterij krijgt voor de back-up betaald. Eneco mikt voorlopig op 400 thuisbatterijen.

Uit een persbericht van Eneco
‘(…) Thuisbatterijen gaan een belangrijke rol gaan spelen in het balanceren van het (inter)nationale stroomnet. Dat is het uitgangspunt van CrowdNett, een nieuwe dienst die Eneco met hulp van Tesla, SolarEdge en Ampard vanaf vandaag aanbiedt.

Reservecapaciteit
Het aanbod van en de vraag naar stroom op het elektriciteitsnet moet 24 uur per dag in evenwicht zijn. Het is een van de voornaamste taken van landelijke netbeheerder TenneT om dit evenwicht te handhaven. Voor een groot deel is zowel vraag als aanbod te voorspellen. Toch is er continu een aanzienlijke reservecapaciteit nodig om onverwachte pieken en dalen in het net te kunnen opvangen. Tot nu kopen TenneT en andere landelijke netbeheerders in Europa deze capaciteit vooral in bij gas- en kolencentrales. Zij zijn echter in toenemende mate op zoek naar flexibele en duurzame alternatieven.

CrowdNett
Volgens Eneco kan de thuisbatterij, waarmee een huishouden zelf opgewekte zonnestroom kan opslaan, hierin een grote rol spelen. Door een netwerk van batterijen – een CrowdNett – op gewenste momenten te laden of ontladen kunnen ze gezamenlijk reservecapaciteit leveren aan het landelijke stroomnet. Door de vergoeding die de landelijk netbeheerder betaalt voor reservecapaciteit door te geven aan de eigenaar van een thuisbatterij wordt het bezit van een batterij veel aantrekkelijker. En zijn er minder fossiele energiecentrales nodig als back-up. Dirk-Jan Middelkoop, innovatiemanager bij Eneco: ‘Wij investeren veel in duurzame energie en werken tegelijkertijd aan slimme oplossingen voor dagen dat het niet waait of als het onverwacht zonnig is. Een thuisbatterij draagt al bij aan die oplossing, maar door deze ook voor netbalancering in te zetten ontstaan er meer voordelen. Netbeheerders kunnen de back up van een fysieke centrale vervangen door die van een ‘virtuele energiecentrale’. En een eigenaar van een thuisbatterij verdient geld terwijl ze ook een bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van onze energievoorziening. Daarmee ontstaat de beste en meest duurzame businesscase voor thuisbatterijen ter wereld.’

Samenwerking met Tesla, SolarEdge en Ampard
Eneco werkt voor de technische realisatie samen met Tesla, SolarEdge – een grote leverancier van omvormers voor zonnepanelen – en het Zwitserse Ampard. De laatste twee zorgden voor de technische aanpassingen aan de omvormers en de hard- en software waarmee de batterij op afstand aangestuurd kan worden. Ampard slaagde er vorig jaar al in om met een netwerk van thuisbatterijen reservecapaciteit aan te bieden aan een Zwitserse netbeheerder.

Powerwall van Tesla
Eneco gaat het netwerk in de komende maanden opbouwen met Tesla’s thuisbatterij Powerwall. Daarvoor zoekt het energiebedrijf huishoudens die interesse hebben in een voordelige thuisbatterij, met als doel om een netwerk van in eerste instantie 400 batterijen te kwalificeren als reservecapaciteit bij TenneT. (…)’

 

Bronnen
Eneco, persbericht, 30 september 2016: Netwerk van thuisbatterijen vormt duurzame back-up voor landelijk stroomnet – Eneco bouwt aan netwerk met honderden Powerwalls
Foto (Eneco): Hannah Beljaars-Frederiks uit Rotterdam-Heijplaat heeft zonnepanelen en een thuisbatterij en is als een van de eerste deelnemers aangesloten op Eneco CrowdNett.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.