‘Dakhuuroplossing’ maakt melkveebedrijven tot solar-producent

het gaat om Vanadium Redox Flow Batterij, eind sept 2010 geinstalleerd

Door melkveehouders een ‘dakhuuroplossing’ te bieden, gaat GroenLeven Heerenveen 416.000 zonnepanelen op daken van 310 melkveebedrijven installeren. Eerder dit jaar kende de minister Economische Zaken Henk Kamp ruim 200 miljoen euro SDE+-subsidie toe voor de installatie van zonnepanelen bij leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina. Alleen boeren met daken van minstens duizend vierkante meter komen in aanmerking. 

De ‘dakhuuroplossing’ moet boerendaken ontsluiten voor zonne-energieproductie. GroenLeven voorziet het dak van zonnepanelen en zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud. De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van drie tot vier euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. FrieslandCampina stimuleert de productie van groene stroom daarnaast met een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot.

670.000 vierkante meter zonnepanelen

De boer kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. Daarnaast zal een deel van de zonnestroom gebruikt worden om in de elektriciteitsbehoefte van de Nederlandse productielocaties en kantoren van FrieslandCampina te voorzien. De zuivelgigant wil het elektriciteitsverbruik in de keten uiteindelijk volledig dekken met de productie van groene stroom op het boerenerf.

De toekenning is een belangrijke stap in het FrieslandCampina Solar-programma, dat zich richt op versnelling van installatie van zonnepanelen op daken van melkveebedrijven, meldt het persbericht.

Bron:

  • Friesland Campina, persbericht 21 augustus 2017, ‘Zonnestroom voor zuivelverwerking FrieslandCampina’

Foto: FrieslandCampina

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.