Davos: Er moet een prijs op CO2-uitstoot, maar hoe?

28 januari 2015 – Op het World Economic Forum in Davos waren de leiders het wel eens: een prijs op CO2 is een goed middel om klimaatverandering te bestrijden. Maar hoe hoog moet die prijs worden en welke condities moeten gelden? Dat wordt een grote uitdaging voor de toekomst, aldus EurActiv.

In Davos onderstreepten de Franse president Hollande, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank het belang van een prijs op CO2. Maar hoe hoog moet die prijs zijn, en hoe moet het worden vormgegeven? Daarover kwam geen duidelijkheid. Koolstofmarkten zijn een voor de hand liggende oplossing. De reputatie van deze markten heeft de laatste jaren geleden onder fraude en kritiek van milieuorganisaties. Maar de methode heeft ook veel voorstanders.

Uit het bericht van EurActiv
‘(…)The concept of carbon markets enjoys the broad support of the international community. Its increasing introduction by governments around the world illustrates their political acceptability as a method of taxation. China has established no fewer than six carbon markets, South Korea has recently launched its first, and the United States has two major markets, one on the east coast and one on the west.
Certain European countries, including the United Kingdom and Sweden, believe in carbon pricing so thoroughly that they have implemented parallel carbon taxes. (…)’

De EU is het nog niet gelukt een gezamenlijk standpunt in te nemen over hervorming van koolstofmarkten en het verlagen van emissiequota. Maar een deel van het bedrijfsleven begint alvast. Duizend bedrijven, waaronder Philips en Unilever, sloten zich aan bij een project van de Wereldbank met als doel de prijs op CO2-uitstoot flink te verhogen.

 

Bron
EurActiv, 27 januari 2015: Carbon pricing: a challenge for the future

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.